Ägarkoncentrationen ökar inom dagspressen

22 december, 2011

En ny rapport från Nordicom vid Göteborgs universitet visar att ägarkoncentrationen på dagstidningsmarknaden har förstärkts. Framför allt beror det på att Stampen, Norrköpings Tidningar Media, Mittmedia och Gota Media har förvärvat en rad landsortstidningar.

Stampengruppen har på några år mer än fördubblat sin andel av dagspressupplagan från sju till sexton procent och är nu den tredje största aktören på den svenska mediemarknaden.

Bonniers är fortfarande den största dagspressägaren men har efter försäljning av några tidningar minskat sin andel av upplagan med ett par procentenheter till 24 procent. Schibsted med Aftonbladet och Svenska Dagbladet är den tredje största aktören på dagspressmarknaden. En annan stor medieaktör är staten i egenskap av ägare till Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, Teracom och Tidningstjänst.

 Ladda ner Nordicoms nya rapport om den svenska mediemarknaden 2011 här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies