Gå direkt till textinnehållet

”Afwerki har inga incitament att släppa Dawit Isaak fri”

Idag har det gått 18 år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak och nio andra journalister fängslades i Eritrea.

Dagen uppmärksammas av flera debattörer och organisationer. Människorättsorganisationen Amnesty Internationals svenska ordförande Anna Lindenfors kallar det ”obegripligt och helt oacceptabelt” att Dawit Isaak ännu sitter fängslad.

”Vi har tyvärr inte sett de resultat av fredsavtalet med Etiopien som vi hoppats på när det gäller att stoppa förtrycket i Eritrea, som alltjämt pågår. Vi fortsätter att uppmana UD att göra allt vad de kan för att ta reda på vad som hänt Dawit Isaak, och förstås verka för att han ska friges omedelbart”, säger Anna Lindenfors i ett uttalande.

Debattören och journalisten Kurdo Baksi frågar tillsammans med Journalistens chefredaktör Helena Giertta om Ann Linde (S) ska bli den utrikesminister som lyckas hämta hem Isaak.

Annons Annons

”Sveriges olika utrikesministrar som ständigt gömt sig bakom de magiska två orden 'tyst diplomati'. […] Det är en gåta för oss att Sverige inte lyckats få hem sin medborgare. Ingen av våra tidigare åtta utrikesministrar har besökt Dawit Isaak i fängelset. Det är hårresande. En av de ministrar som inte besökte Dawit Isaak är Carl Bildt som besökte de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Kalityfängelset i Addis Abeba i Etiopien. Det symboliska besöket kan ha spelat in ifråga om dessa två journalisters frihet”, skriver Baksi och Giertta i Aftonbladet idag.

Också historikern Susanne Berger ifrågasätter starkt den tysta diplomatin som metod. I ett debattinlägg i The Local skriver Berger att det är svårt att förstå varför den svenska regeringen ”efter arton långa år” inte lyckats förmedla till ett av världens fattigaste länder att det får allvarliga konsekvenser att utan laglig grund frihetsberöva och tortera en svensk medborgare.

Berger dömer ut den nya svenska inställningen som verkar bygga på större avspänning i relationen till Eritrea, och menar att president Afwerki inte har några som helst incitament att släppa Isaak.

”Afwerki vet mycket väl att det sista han vill är att släppa fri en åldrad och möjligen sjuk Dawit Isaak, som kommer att berätta för världen om den inhumana behandling han och hans medfångar fått. Det är ganska tydligt att Afwerki bara kommer att ge efter i frågan om mänskliga rättigheter om han inte känner att han har något alternativ, antingen genom tryck från den egna befolkningen, eller ökande press från omvärlden”, skriver Susanne Berger.

Fler avsnitt
Fler videos