Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet klandras för bild på barn

Aftonbladet klandras av Pressens Opinionsnämnd för att ha publicerat detaljer om privatlivet och en bild av en fyraårig flicka i samband med en vårdnadstvist.

Aftonbladet publicerade i oktober 2009 en artikel om en vårdnadstvist där mamman försvunnit med parets fyraåriga dotter. Pappan uttalar sig i tidningen och intill artikeln fanns en bild på dottern. I november skrev Aftonbladet att mamman återfunnits i Danmark och gripits misstänkt för egenmäktigt förvarande med barn. Även då publiceras en bild av fyraåringen.

Mamman anmälde artiklarna till PO med motiveringen att flickans far fått möjlighet att ge en ensidig bild av förhållandet. Aftonbladet skriver i sitt svar att de sökt modern, utan att ha lyckats nå henne.

Pressens Opinionsnämnd, PON, skriver att den bild som tecknades i artiklarna var en partsinlaga för pappan. PON reagerade också på att det i artiklarna fanns uppgifter om familjens privatliv som var känsliga för flickan och som inte kan motiveras med allmänintresset.
Inblicken i vårdnadstvisten och flickans privatliv var inte motiverad utan tillfogade flickan en publicistisk skada och därför anser PON att Aftonbladet ska klandras för att ha brustit mot god publicistisk sed.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos