Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet hetsade inte mot folkgrupp

Justitiekanslern anser att Aftonbladets återgivande av inlägg på rasistiska och nationalistiska sajter inte utgör tryckfrihetsbrott.

En privatperson vände sig till JK för att få prövat om uppgifter som publicerats på Aftonbladets blogg ”Granska skiten” kan anses innefatta hets mot folkgrupp.

Bloggen återgav uttalanden från rasistiska och nationalistiska sajter i syfte att ta reda på om de olika inläggen var förenliga med svensk lagstiftning. Inläggen publicerades därmed också på Aftonbladets blogg, och det är dessa publiceringar privatpersonen ville ha prövat. JK konstaterar att det inte utgör tryck- eller yttrandefrihetsbrott.

JK skriver i sitt beslut att inte inleda förundersökning, att utöver meddelandets innehåll ska man särskilt beakta vem det riktar sig till, dess syfte samt i vilket sammanhang det sprids.

Annons Annons

”Det ska då särskilt beaktas att Aftonbladets syfte med att återge inlägget inte kan anses ha varit att uttrycka missaktning för någon folkgrupp utan att det i stället får anses utgöra ett led i nyhetsförmedlingen”, skriver JK Anna Skarhed.

Fler avsnitt
Fler videos