Aftonbladet fälls för Guilloukrönika

6 februari, 2012

PON-beslut Aftonbladet fälls av Pressens Opinionsnämnd PON för en krönika av Jan Guillou från april förra året, där en polisman pekades ut som brottsling.

PON fäller Aftonbladet för en krönika signerad Jan Guillou. Enligt PON har tidningen ”grovt brutit mot publicistisk sed”.

I krönikan från april 2011, som handlar om rättegångarna mot Thomas Quick, namnger Jan Guillou en polisman (A) och skriver att det inte är polisen A som åkt fast:

”Han har visserligen fabricerat bevismaterial och ljugit inför rätta. Men överheten har låtit honom löpa.”

Polismannen anmälde krönikan i Aftonbladet till PO.

PO konstaterar i sitt utlåtande att även om en krönikör har större frihet att uttrycka en åsikt än vad som är möjligt på nyhetsplats, finns det gränser.

”Det är till exempel inte acceptabelt att utan tillräckligt stöd påstå att en person är kriminell. Det är inte belagt i detta fall. Tvärtom föreligger en utredning av Justitiekanslern, som friar A från påståendena om att han manipulerat bevisning och ljugit i rätten.”

PON instämmer i POs bedömning, och anser vidare att brottet mot god publicistisk sed är grovt.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av susanna mån, 2012-02-06 15:50
"PO konstaterar i sitt utlåtande att även om en krönikör har större frihet att uttrycka en åsikt än vad som är möjligt, finns det gränser." Kan det vara möjligt? Att uttrycka en åsikt mer än vad som är möjligt?
Inlagt av Daniel mån, 2012-02-06 16:13
Större delen av Svensk media borde i sådana fall fällas med tanke på Juholtdrevet.
PON-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies