Advokat anmäler VLT
för namnpublicering

20 april, 2017

Försvarsadvokaten Amanda Hikes anmäler VLTs publicering av namn och bild på hennes klient som misstänks för mord och mordförsök i Arboga till Pressombudsmannen.

VLT publicerade på onsdagen ett dokument om sommarstugemorden i Arboga. I den omfattande artikeln och tidslinjen publicerades namn och bild på den misstänkta kvinnan, som Journalisten skrivit om.

Kvinnans försvarsadvokat Amanda Hikes anser att det är felaktigt att publicera namn och bild på hennes klient.

”Man tycks ha glömt bort att min klient är misstänkt för brott. Åtal är inte väckt än, och då finns inget allmänintresse som motiverar publiceringen. Man är ju oskyldig till dess att motsatsen är bevisad. Här har man missat att ta hänsyn till det, säger hon till vlt.se

”Eftersom Amanda Hikes har en avvikande uppfattning är det bra att hon väljer att anmäla oss. Då får en opartisk nämnd avgöra om VLT brustit eller inte i omdöme. Vår roll är inte att agera domstol. Däremot är det vår roll - och inte minst min roll - att avgöra om det föreligger ett så pass stort allmänintresse att en namnpublicering är motiverad. Det anser jag finns i detta fall som saknar motstycke i svensk kriminalhistoria”, säger Daniel Nordström, VLTs chefredaktör och ansvarige utgivare.

 

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies