Gå direkt till textinnehållet

Ackordsförhandling utsatt för Alingsås Tidning

I torsdags löpte rekonstruktionstiden ut för ägarbolaget till Alingsås Tidning och tre gratistidningar i Västergötland. Nu har Alingsås tingsrätt satt ett datum för ackordsförhandling, och rekonstruktören Johan Sölveland är hoppfull.

Den 17 juli avgörs Alingsås Tidnings framtid. Då hålls ackordsförhandling för AB William Michelsens Boktryckeri, ägarbolag till den prenumererade tredagarstidningen Alingsås Tidning samt de tre gratistidningarna Lerums Tidning, Partille Tidning och Härryda-Posten. Det är i sista minuten, eller egentligen efter sista minuten. Rekonstruktionstiden gick ut i torsdags den 22 juni. Rekonstruktionstiden för ett bolag på obestånd är normalt högst tre månader och kan förlängas maximalt tre gånger, till ett år. Rekonstruktionen inleddes 22 juni 2016. I torsdags beslutade Alingsås tingsrätt att borgenärssammanträde under ackordsförhandlingen ska äga rum måndagen den 17 juli.

Journalisten har tidigare berättat om de ekonomiska problemen för ATs ägarbolag. Bland annat har man gjort stora personalminskningar och sålt fastigheten för att få in kapital och kunna betala räkningar och erbjuda fordringsägarna en ackordsuppgörelse om 25 procent av skulderna som just nu uppgår till cirka tio miljoner kronor. Ägarna har nu beslutat att skjuta till fyra miljoner kronor.

– Vi behöver viss ytterligare anslutning till ackordsuppgörelsen bland fordringsägarna. Men jag är hoppfull, säger rekonstruktören Johan Sölveland.

Annons Annons

– Inget är klart förrän det är klart, men som det ser ut nu tror jag att ackordsförslaget kommer att gå igenom. Sedan gäller det ju att bolaget får ordning på ekonomin. Där har det skett mycket positivt, och produkten och verksamheten fungerar bra. Läsare och annonsörer är nöjda. Det är på intäktssidan det har fungerat dåligt, bland annat har man haft ett slarvigt rabattsystem på annonser.

Kommer företaget att överleva om ackordet går igenom?
– Ja, det är min bedömning att det finns tillräckliga förutsättningar för att fortsätta att driva verksamheten. Men man kommer inte att ha några jättemarginaler.

Fler avsnitt
Fler videos