AB-klubben: "Interna stridigheter gynnar ingen"

4 december, 2017

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén har haft en tuff tid och är sjukskriven. Journalistklubben på Aftonbladet har fortsatt förtroende för henne och hoppas att Sofia snart är tillbaka. 

Journalisten har tidigare berättat att Sofia Olsson Olsén sjukskriver sig och Lena Mellin går in i hennes ställe som ansvarig utgivare.

Under måndagen hölls ett stormöte på Aftonbladets redaktion där Schibsteds koncernchef Raoul Grünthal förklarade situationen för de anställda.

– Raoul Grünthal berättade att hon är sjukskriven och att det ännu är oklart när hon kommer tillbaka. Jag tycker att medarbetarna tog det med fattning, Sofia har inte varit tillgänglig under ett par dagar för att hon har varit sjuk, så det var inte helt oväntat ur den synvinkeln att hon sjukskrivit sig. Att Lena Mellin hoppar in i hennes frånvaro är inget konstigt, det brukar hon göra eftersom Lena är ställföreträdande ansvarig utgivare, säger Susanna Vidlund, ordförande i journalistklubben.

Journalisten har i en rad artiklar berättat om turbulensen på Aftonbladet med medarbetare som anklagas för trakasserrier och/eller våldtäkt, och Dokumentet 2.0 som inte blir av. Även publisher Sofia Olsson Olsén har fått utstå tuff kritik för hanteringen av det senare.

Har klubben fortsatt förtroende för Sofia Olsson Olsén?
– Jag har fortsatt förtroende för Sofia. Det går inte att svara för alla anställda på en arbetsplats, men jag upplever att stödet för henne är fortsatt starkt. Sofia upplevs av många som en väldigt rak och ärlig och varm och stark person. Hon behöver få tid att vila upp sig nu, vi vill alla att hon ska komma tillbaka.  

Hur ska Aftonbladet ta sig ur krisen ni befinner er i?
– Jag tror att det behövs en mix av flera olika saker. Vi har ju påbörjat det arbetet redan inte minst genom att arbetsgivaren har tagit in externa konsulter där medarbetarna också har varit med och besvarat hur man ser på arbetsmiljön och kan berätta om de problem man eventuellt ser. När den rapporten blir klar har vi plattformen för att blicka framåt mot lösningar. Det finns också andra saker, en sak är att vi säkert har behov av bättre kommunikation inne i huset. Jag vill inte rikta någon kritik mot enskilda men vi måste alla bli bättre på att prata med varandra. Det måste få vara högt i tak och vi behöver samla oss, jobba gemensamt, interna stridigheter gynnar ingen. Det har ju förekommit mycket känslor den senaste tiden, de känslorna vill jag att vi alla tar med oss i vårt arbete istället och skapar bra journalistik.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies