Aagard: Fällande dom
hade varit orimligt

29 september, 2017

FOTO: Tomas Ohlsson Aftonbladets Martin Aagård är glad över den friande domen i twittermålet mot Richard Herrey.

– Vi är jätteglada över domen, å andra sidan var det ganska förväntat, säger han till Journalisten.

Varför då?
– Därför att motsatsen hade varit ganska orimlig, ur två perspektiv. Det ena är om Aftonbladet hade fällts för det deras journalister gör på twitter – det hade lett till att alla journalister mer eller mindre hade behövt försvinna från twitter.
 
– Det andra är att förtalsdelen av målet rör en politiskt jättekänslig fråga – frågan om vem som får kallas rasist eller inte. Det har legat högst upp på den politiska dagordningen de senaste tio åren. Att en domstol skulle kunna ta ställning i en sådan fråga känns ganska orimligt. Och det hade öppnat för en flodvåg av förtalsmål för alla hemskheter som sägs på twitter, vilket är ganska många.
– Det här betyder inte att jag försvarar att jag kallade Richard Herrey rasist, det ångrar jag fortfarande. Jag vill fortfarande be om ursäkt.
 
Håller du dig fortsatt undan från Twitter?
– Det gör jag. Jag hade någon plan tidigare om att göra en triumfatorisk återkomst om det här målet skulle gå min väg. Men nu känns det faktiskt väldigt skönt att inte vara där – det rycker inte direkt i twittertummen just nu. Är Twitter verkligen framtiden? Det kan man fråga när man står utanför och tittar på.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies