FOTO: INIS

49 journalister dödade första halvåret

15 juli, 2016

Antalet journalister som dödats har minskat något, enligt en ny rapport. Men det bero på att färre reportrar finns på plats och bevakar konflikter och krig.

Hittills i år har 49 journalister dödats på jobbet. Detta enligt International News Safety Institute (INIS) halvårsrapport ”Killing The Messenger”.

Afghanistan var det farligaste landet för mediearbetare under årets första sex månaderna, enligt INIS rapport. Två separata attacker utförda av talibanerna skördat tio liv mellan januari och juni i år. Åtta av dem arbetade för Tolo TV, en av Afghanistans största underhållningskanaler.

De flesta journalister som dödats arbetade för TV-kanaler (16) och tryckta medier (13). 28 sköts ihjäl och 15 dog i explosioner. 23 dödades då de rapporterade från krig och konflikt. 26 dödades då de bevakade andra händelser.

Årets undersökning visar på en minskning jämfört med samma period förra året, då antalet dödade mediemedarbetare slutade på 60. Men det betyder inte att situationen håller på att förbättras, enligt INIS.

”En anledning till denna lilla minskning beror sannolikt på att det finns färre journalister som rapporterar från den blodiga konflikten i Syrien. Under 2012 dödades 28 journalister i Syrien,” säger INIS generalsekreterare Hannah Storm i ett pressmeddelande

Hon tillägger:

”Den ökade förekomsten av censur är en annan möjlig förklaring till nedgången. I länder som Mexiko, Guatemala och Filippinerna finns det mäktiga politiker och affärsintressen som gått samman för att tysta nyhetsmedier genom att använda våld. Risken är helt enkelt för högt för vem som helst att fortsätta rapportera.”

INIS har bara kartlagt två fall där misstänkta har identifierats och gripits.

”De som dödade journalister döms sällan. Dödandet av journalister kommer att fortsätta medan ineffektiva regeringar låter dessa mördare komma undan,” säger Hannah Storm.

Fotnot: Rapporten har utarbetats för INIS av Cardiff School of Journalism.

 

 

 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies