Gå direkt till textinnehållet

40 personer utan arbete Två tidningar blir till en

Ägarna till Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda offentliggjorde fredagen den 13 augusti att tidningarna ska läggas ner. De återuppstår år 2000 som en tidning.

Ägarna till Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda offentliggjorde fredagen den 13 augusti att tidningarna ska läggas ner. De återuppstår år 2000 som en tidning.

De anställda visste inget i förväg, och beskedet kom något som en chock. Gunnar Stattin, SJFs representant i tidningsstyrelsen på VA, är kluven till beslutet.

– Det är beklagligt med tanke på alla som mister jobbet. Vi vet inte hur många som måste gå, men en bemanningsplan ska vara klar den sjätte oktober.

Annons Annons

Han medger att sammanslagningen på lång sikt nog är nödvändig, mycket beroende på vikande befolkningsiffror i tidningarnas spridningsområde. Men just nu är oron störst över vilka som kommer att anställas i den nya organisationen.

– Vi fick inget ordentligt svar på hur arbetsgivaren såg på turordningsreglerna. Det sas att de arbetsrättsliga reglerna skulle följas. Det är dämpad stämning här nu. ”Får jag behålla jobbet?” är det alla funderar på.

Leif Åhman, klubbordförande på NN, räknar med att turordningsreglerna ska följas, men medger att det kan bli komplicerat, då det finns fler äldre medarbetare på NN än på VA.

– Vad jag förstår ska man upprätta en gemensam turordningslista. Men samtidigt är det klart att arbetsgivaren inte vill ha en tidning med enbart 50-åringar. Jag vet inte hur de kommer att tackla detta. Flera är oroliga för sina jobb nu, säger han och tycker att beslutet om att lägga ner och starta om är ”det minst onda alternativet”.

– Ur journalistisk synvinkel är det sämre med en tidning istället för två som kan konkurrera med varandra. Samtidigt kan vi nu förhoppningsvis få lite arbetsro och bättre resurser.

Bägge tidningarna har dragits med dålig ekonomi de senaste åren. VA redovisade i fjol en förlust på fem miljoner kronor och NN på en halv miljon. Kjell Sundin, styrelseordförande i det nya bolaget och koncernchef i Gefle Dagblads-koncernen menar att denna lösning var enda alternativet.

– Vi har tittat på andra varianter men tyckte denna lösning var mest trovärdig. Den nya tidningen kommer att få cirka 85 procents täckning och en upplaga runt 30 000. Det finns alla möjligheter att detta ska fungera.

För att kringgå problemet med att NN och VA i dag har socialdemokratiska respektive borgerliga ledare ska den nya tidningen ha två.

– Det har varit nyckeln till att få detta projekt att fungera. Jag tycker att vi faktiskt tar initiativet till att bibehålla opinionsbildningen med detta. Det måste till nya grepp för att rädda mindre tidningar ute i landet. Man kan se vår satsning i Ådalen som ett inlägg i debatten om presstöd. Det här bolaget ska stå helt på egna ben, deklarerar han.

60 procent av det nya bolaget ska ägas av VAs nuvarande ägare, Gefle Dagblads-koncernen, resten av NNs ägare, Tidnings AB Nya Norrlands/Dagbladet. Personalen ska rekryteras från NNs och VAs 190 anställda, men runt 40 personer räknas bli övertaliga.

Dagbladet i Sundsvall berörs också av affären. Tidningen kommer att inleda ett annonssamarbete med Sundsvall Tidning – som ägs av Gefle Dagblads-koncernen – och även tryckas på STs tryckeri, vilken innebär en besparing då man hittills tryckt i Härnösand. Hans Göran Engström, klubbordförande på Dagbladet, är nöjd med detta.

– Vi får ytterligare ett par år på oss att få ordning på ekonomin och inga nedskärningar är aktuella nu, säger han.

VD för det nya bolaget blir Bertil Astby, i dag VD för nuvarande Nya Norrland. Han medger att turordningen kan skapa problem då den nya redaktionen ska tillsättas.

– Det är inte bra att den nya tidningen enbart har äldre medarbetare. Det behövs en viss stuns i redaktionen för att den ska vara produktiv. Hos en del som varit med länge kan kanske en viss mättnad ha infunnit sig. Vi räknar med att det blir kärva förhandlingar, men hoppas att vi kan föra dom i en god anda trots situationen, säger han.

I december räknar man med att den nya tidningen ska vara igång, och det första numret ska vara ute den 2 januari 2000.

Fler avsnitt
Fler videos