370 journalister avstängda på turkiska TRT

22 juli, 2016

370 journalister på det turkiska public service-bolaget TRT är avstängda, misstänkta för delaktighet i kuppförsöket i Turkiet för en vecka sedan. Den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE kritiserar nu Turkiet för de senaste dagarnas omfattande angrepp på pressfriheten i landet.

På det turkiska public service-bolaget TRT har 370 anställda stängts av, misstänkta för delaktighet i kuppförsöket i fredags förra veckan. Det rapporterar bland andra CNN Turk.

34 journalister från åtta andra turkiska medier har fråntagits sina pressackrediteringar, med hänvisning till den nationella säkerheten. Det rapporterar bland andra Dünya Bülteni

På den turkiska nyhetsbyrån Cihan News Agency, som sattes under tvångsförvaltning i mars i år efter anklagelser om kopplingar till Gülenrörelsen, har nu 60 medarbetare fått sparken, rapporterar Birgün.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) uppmanar Turkiet att försvara den oberoende journalistiken i landet och skydda journalister.

OSSEs representant i pressfrihetsfrågor, Dunja Mijatović, uppger i ett uttalande att mediefriheten och yttrandefriheten är under attack i Turkiet, och pekar bland annat på de senaste dagarnas massindragningar av sändningstillstånd och nedsläckta nyhetssajter, som Journalisten berättat om.

”Yttrandefriheten stannar inte vid åsikter som regeringen bedömer som lämpliga. Det ligger i journalisters roll att informera människor om offentliga frågor, inklusive känsliga sådana, och det ligger i myndigheternas roll att säkerställa att journalister kan gör det fritt och säkert”, säger Dunja Mijatović i uttalandet och uppmanar turkiska myndigheter att säkerställa att mångfalden i debatten, avvikande åsikter och journalisters säkerhet respekteras.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Grävfonden

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies