Här programleder Mats Nyström Sportspegeln för första gången.

300 gånger Sportspegeln med Mats Nyström

29 oktober, 2018

Samtal med Igår söndag programledde Mats Nyström Sportspegeln för 300e gången. Ett program som han inte glömt var när han intervjuade en 19-årig Roger Federer.

Sportspegeln, som funnits sedan 1961, har trots konkurrens från digitala plattformar förblivit ett av SVTs flaggskepp bland sportsatsningarna.

– All tv-tittning har minskat, men vi har fortfarande 700 000-800 000 tittare på söndagarna och när det är stora sportevenemang är det till och med ännu fler, säger Mats Nyström.

Sedan han sände Sportspegeln första gången 1995 har det tillkommit konkurrens från andra kanaler och på senare år har förutsättningarna ändrats radikalt i och med mobiltelefoner och olika onlinetjänster där man kan följa matcher och sportevenemang i realtid.

– Förr kanske de 15 sekunder som vi visade när Jack Nicklaus satte en putt var det enda de golfintresserade tittarna fick se från en golfturnering. Idag kan de se hela tävlingen i mobilen. 

Hur har ni ändrat ert arbetssätt för att tackla den konkurrensen?
– Vi lägger ännu större vikt vid våra reportage. Som igår hade vi ett länge inslag om mountainbike-stjärnan Jenny Rissveds som berättade om sin depression. Fast vi visar förstås fortfarande bilder från de stora sporthändelserna. Jag tror att det finns ett behov av redaktörat material, att tittare vill kunna se vad som har hänt förpackat på ett tilltalande sätt.

Ett minne som han tycker är särskilt kul är när han intervjuade den rumänska tennislegendaren Ilie Nastase. Med sig hade tennisstjärnan en 19-årig tennisspelare som Nastase ville att Mats Nyström skulle intervjua i tv, vilket han gick med på att göra.

Tonåringen som tog plats i studion hette Roger Federer – och kom att bli en av historiens mest framgångsrika idrottsmän.

– Idag är det betydligt svårare att få honom till vårt program, konstaterar Mats Nyström.

Här kan du se klippet där Mats Nyström intervjuar Roger Federer och andra klipp från Sportspegeln när den har programletts av Mats Nyström.

Förutom att SVT har lagt upp klippen från Nyströms sändningar har båda kvällstidningarna uppmärksammat 300-jubileet. Men det skapar ingen hybris hos Mats Nyström. Och det tackar han en av sina döttrar för.

– Min kloka äldsta dotter sa till mig igår att det var ju roligt att du har jobbat så många söndagar. Men det kanske inte är speciellt märkvärdigt. Tänk på städerskan som städar 300 toaletter varje vecka och inte får någon uppmärksamhet. Det får du tänka på pappa sa hon. Det är tänkvärt i denna oerhörda självupptagenhet som vi ibland ägnar oss åt, säger han.

Förutom Sportspegeln är Mats Nyström programledare för Sportnytt och han har bland annat programlett Godmorgon Sverige.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies