Gå direkt till textinnehållet

”30 miljoner lågt räknat för frysboxen”

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski hävdar att Journalistens kostnadsberäkning för DNs så kallade frysbox om 30 miljoner kronor är ”tagen ur luften”. Journalisten kan nu redovisa delar av underlaget. Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på DN, bekräftar nu att Journalistens beräkningar är korrekta.

Journalisten kunde tidigare i veckan berätta att DNs projektgrupp ”DN 150 år”, den så kallade frysboxen, där tolv erfarna journalister placerades 2013 har kostat företaget minst 30 miljoner kronor. DNs chefredaktör Peter Wolodarski har tidigare vägrat kommentera uppgifterna och har avböjt en intervju med Journalisten, men uppger i en artikel i torsdagens Dagens Nyheter att summan 30 miljoner kronor är ”tagen ur luften”.

Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på DN, bekräftar nu Journalistens beräkningar.

– Det är lågt räknat med 30 miljoner kronor, säger Anders Forsström.

Annons Annons

Journalisten kan nu redovisa delar av underlaget för beräkningarna, dock inte alla detaljer.

De tolv journalisterna i projektgruppen hade relativt lång erfarenhet och vissa lönenivåer låg avsevärt högre än snittet på Dagens Nyheter. DNs egna beräkningar är att årskostnaden för en journalist på DN inklusive sociala avgifter och pensionsersättningar är ungefär en miljon kronor. Journalistens beräkningar bygger dock på en lägre nivå.

De direkta kostnaderna kopplade till projektgruppen inleddes i slutet av augusti 2013. Projektgruppen lades ned årsskiftet 2014-2015. Det handlar om cirka 17 månaders lönekostnader för personerna i gruppen. Vidare har tio personer fått avgångsvederlag och avtalspensioner som ligger på minst 14 månader i snitt, vilket motsvarade DNs erbjudande om avgångsvederlag våren 2013. Personalkostnaderna är kort sagt mer än 25 årslöner bara för att starta, driva och avsluta projektgruppen.

Dessutom tillkommer indirekta lönekostnader på grund av den relativt långa förhandlingstiden. Utöver detta tillkommer kostnader för lokalen på flera hundra kvadratmeter på Kungsholmen, samt för utbildning, utrustning, service, flytt, transporter av tidningslägg, konsultkostnader för utveckling av de program som projektgruppen skulle ha använt i sitt arbete, samt andra inköp.

Fler avsnitt
Fler videos