Gå direkt till textinnehållet

24Uppsala: ”Kunde ha ställt fler kritiska frågor”

Sajten 24Uppsala ville inte ställa upp på intervju i P1 Medierna. Nyhetschefen Martin Persson förklarar varför, och varför man inte ångrar publiceringen om ett påstått medborgargarde. UPPDATERAD

Medierna i P1 rapporterade i helgen om hård kritik mot uppstickarsajten 24Uppsala. I en text på 24Uppsala den 7 mars fick en anonym kvinna  berätta att det finns ett startklart medborgargarde i staden, redo att ”rensa upp” kring Resecentrum där det finns ett större antal ensamkommande ungdomar, varav många enligt Uppsalapolisen finansierar heroinmissbruk genom att begå personrån.

Martin Persson är nyhetschef för 24Uppsala och etableringsansvarig för de nya sajterna i 24-koncernen.

Varför ville ni inte ställa upp på intervju i Medierna i P1? Det är lite konstigt när journalister inte gör det.
– Vi ville inte ha någon klippt intervju. Det var ett beslut vi tog. Vi svarade snabbt på frågor via mejl och hade gärna fått chansen att svara på följdfrågor och kritiken i programmen också.
 
Ni trodde att de skulle hårdklippa?
– Det var ett beslut vi tog, för att citeras korrekt.
 
Du tror inte att oviljan att ställa upp kan slå negativt mot bilden av er?
– Svårt att säga, men det var så vi valde att göra. Vi ställde upp i intervju med P4 Uppland sedan.
 
Förstår du den kritik som har riktats mot er artikel om det påstådda medborgargardet?
– Det är viktigt att journalistik granskas. Men för oss som sitter på källorna finns det inga tveksamheter. Vi hade inte publicerat om vi inte hade kollat trovärdigheten hos källorna. Det är flera av varandra oberoende källor.
– Man måste också se att det här är en del i en stor artikelserie, vi har runt 15 artiklar om oroligheterna i Uppsala. Att en större grupp överväger att ta lagen i egna händer är en så stor grej och med så stort allmänintresse att vi inte tvekade att publicera.
 
Varken polisen eller kommunen känner till den här grupperingen.
– Nej, men de kan ju inte veta allting. Vi har våra källor, som är trovärdiga.
 
Har ni ställt tillräckligt med kritiska frågor till källorna för att veta det?
– Jag vill inte på in på hur vi kontrollerat trovärdigheten, men självklart har vi ställt kritiska frågor. I artikeln borde det ha framgått lite mer, det får vi ta till oss.
– Det är också viktigt att se det i det större perspektivet. I andra artiklar har vi pratat med både polisen, socialtjänsten, allmänheten och flera politiker. Vi har verkligen försökt fånga så många röster som möjligt om detta, det missas i P1 Mediernas reportage.
 
Medierna citerar en Flashbacktråd som tillkom efter er publicering, där folk skriver att de gärna vill gå med i det medborgargarde ni rapporterar om. Hur ser du på det? Vilket är ert ansvar?
– Det är svårt att säga. Vi nåddes av den här informationen i ett tidigt skede och har kontrollerat källorna. Vi kan inte blunda när det är ett så pass stort allmänintresse.
 
Även om ni bidrar till att fler är beredda att ta till våld?
– Det är svårt för oss att kontrollera vad som skrivs på Flashback. Jag vill inte spekulera i vad vår rapportering kan bidra till, vi fokuserar på vår artikel. Vi arbetar konsekvensneutralt.
 
Ångrar ni något i den här publiceringen?
– Man kan alltid hitta fler kritiska frågor som kunde ha ställts. Det får vi ta på oss.
 
Texten har delats 3 000 gånger. Har ni fått många nya följare av den här publiceringen?
– Vi är nya och ökar antalet följare och läsare konstant.
 
Ni ser ingen skjuts den senaste veckan?
– Det är klart att den blev väldigt läst och delad. Omtalad. Det är klart att det gav bra läsning.
 
Samtidigt fanns det kritiska läsarkommentarer på er sajt. Ser du en risk att ni också kan tappa vissa läsare på den här publiceringen?
– Det är svårt att avgöra. Det här var en jätteviktig publicering. Som med vilken artikel som helst kan man både tappa och få nya läsare.

Therese Rosenvinge, reporter och producent på Medierna i P1 menar att nyhetschefen Martin Persson fått flera chanser att svara på frågor.

Annons Annons

– Vi har gett dem flera chanser och de har vägrat. Jag har sökt dem från onsdag förra veckan och vid upprepade tillfällen har vi försökt få till en bandad intervju. Att kräva att få svara via mejl i ett radioprogram är förstås orimligt. Vi måste kunna ställa följdfrågor i en normal intervjusituation.

Therese Rosenvinge menar att 24Journalistik framställer sig som seriösa publicister och att de därför ska kunna granskas på normalt sätt.

Fler avsnitt
Fler videos