24 timmar tog priset Först när det tutar på stan

19 november, 1998

Några dagar efter att Lars Ericson, Mats Carlsvärd och Morgan Bodin på webbtidningen 24 timmar fått Stora Journalistpriset ser redaktionen ut som en blomsteraffär.

Några dagar efter att Lars Ericson, Mats Carlsvärd och Morgan Bodin på webbtidningen 24 timmar fått Stora Journalistpriset ser redaktionen ut som en blomsteraffär.

PRIS – Det var oerhört kul att få priset. Vi visste att vi var nominerade så lite hade vi förberett oss, berättar Lars Ericson, som natten innan priset skulle tillkännages passade på att städa trappan upp till lokalen i gamla post- och telegrafhuset i Örebro. Utifall att…

De senaste dagarna har inget varit sig likt på webbtidningen. På anslagstavlan står: ”Mats: försök hinna fakturera”.

– Det har varit helt hysteriskt här, säger Lars. Vi har knappt hunnit jobba.

Telefonen har gått varm och e-posten har strömmat in. Här finns gratulationskort från Örebro kommun, kolleger, konkurrenter, vänner och företag. Mitt bland alla blommorna, arrangerade i vingliga Coca cola-flaskor, står champagne och en halvtömd chokladask.

Mats Carlsvärd kommer ilande från en presskonferens i kommunhuset. I famnen har han en stor yuccapalm. Den är en gåva från kommunens näringslivskontor.

De två journalisterna har fått dra ner på ambitionerna de senaste dagarna. Morgan Bodin, annonssäljare, marknadsförare och den teknikkunnigaste i gänget, har redan gjort det. Han är på semester i Skottland.

Journalisterna Mats Carlsvärd och Lars Ericson lärde känna varandra på Örebro-Kuriren. De hade funderingar på att starta något eget i Örebro och när tidningen gick i konkurs gjorde de allvar av planerna.

– Vi hade räknat på en gratisutdelad veckotidning, men insåg att det inte var någon bra idé, berättar Lars Ericson.

De åkte till Stockholm och hälsade på sin tidigare kollega Helle Klein och Bosse Hedin på Aftonbladet. Där övertygades killarna om att de skulle göra en renodlad webbtidning med lokalt material.

Med hjälp av starta eget-bidrag och ett starta eget-lån drog de igång. Möb-ler till lokalen köptes in från Örebro-Kurirens konkursbo. Ingen av dem var bra på ny teknik, men Arbetsförmedlingen ställde upp med tre veckors utbildning. Sedan i maj i år går företaget runt utan några bidrag.

– Men för att få det att fungera måste vi ta uppdrag utifrån. Mats och jag redigerar ibland tidningar, till exempel åt högskolan och länsstyrelsen. Morgan gör webbsidor åt andra företag.

Lars säger att de nog var lite tidigt ute med sin webbtidning. Marknaden var inte riktigt mogen. Spekulationerna om att annonsmarknaden skulle explodera på nätet har ännu inte infriats.

Samtidigt var det ändå rätt tid. I dag finns många fler aktörer på marknaden, de flesta dagstidningar har utvecklat egna hemsidor.

Omkring 2 500 besökare söker sig till webbtidningen varje dygn. Sedan priset tillkännagavs har det blivit någ-ra fler. Men det är inte tillräckligt många för att det ska vara attraktivt för annonsörerna.

Mats och Lars delar på bevakningsjobben. En av dem börjar jobba halv sex på morgonen och slutar vid halv fem. Den andre går på sitt skift vid två på eftermiddagen och jobbar in på natten. Varannan helg har någon av dem totalansvar för bevakningen medan den andre är ledig. Mycket av jobbet görs hemifrån.

– Det är ändå lugnare tempo nu än sommaren då vi just kört igång. Jag satt uppe tills det ljusnade för att inte missa någonting, säger Lars.

24 timmar satsar först och främst på snabba nyheter. Där kan de konkurrera med den dominerande tidningen på orten, Nerikes Allehanda. Folk börjar lära sig att om det tutar någonstans på stan kan de söka sig till 24 timmar och få veta vad som hänt.

– För oss är det bra om det inträffar stora händelser på lördagar när ingen tidning kommer ut och lokalradion inte sänder.

Sån tur hade 24 timmar en gång i början när det inträffade en stor vattenläcka i kommunen. Många hushåll i Örebro blev utan vatten. Då fanns information för dem som hittade till webbtidningen.

Mats Carlsvärd var kommunreporter på Örebro-Kuriren. Även 24 timmar satsar på kommunala nyheter. Det är på dem och på händelsenyheter som 24 timmar är bäst.

– Vi skulle också vilja bli bättre på nöjen.

24 timmar har sett likadan ut sedan den startade. Om killarna hade pengar skulle de i första hand utveckla webbtidningen. Få tid för att göra den snabbare att administrera och satsa på ljud och bild. En önskan är att hitta andra aktörer som är intresserade av att vidareutveckla tidningen och som 24 timmar kan samarbeta med. För Mats och Lars vill inte fastna i tekniken utan fortsätta arbeta journalistiskt.

Tanken har också funnits att starta 24 timmar på andra håll i landet. Men till det finns inga resurser.

– Idén är utvecklingsbar. Både konceptet och namnet skulle kunna vara användbart på andra orter.

Prispengarna, 50 000 kronor, får gå rakt in i verksamheten. Det blir lite extra lön den dag de kommer.

När de ska resa till prisutdelningen i Stockholm den 19 november får de kalla in förstärkning på redaktionen. För på 24 timmar ska det alltid finnas någon till hands.

http://www.24timmar.se

24 timmar i Örebro drog igång i maj 1997 som Nordens första renodlade, reklamfinansierade ”lokaltidning” på Internet.

Grundarna Mats Carlsvärd, Lars Ericson och Morgan Bodin har fått Stora Journalistpriset i klassen Nya medier med motiveringen: ”som använt Internet för att skapa en ny form av lokaltidning i Örebro och därmed främjat mångfalden”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies