25 turkiska journalister dömda till fängelse

9 mars, 2018

En domstol i Istanbul dömde igår 25 journalister för kopplingar till Gülenrörelsen, som är terrorstämplad i Turkiet.

Exilpredikanten Fethullah Gülen anklagas av Turkiet för att ha stått bakom den misslyckade statskuppen i juli 2016. Igår dömdes 25 turkiska journalister till upp till drygt sju års fängelse, anklagade för kopplingar till Gülenrörelsen. Samtliga nekar till anklagelserna.

Nio av de åtalade journalisterna – Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Orhan Kuloğlu, Mustafa Erkan Acar, Oguz Usluer, Davut Aydın, Ufuk Şanlı, Yetkin Yıldız och Cuma Ulus – dömdes till sju år och tre månader i fängelse för att ha varit ”medlemmar i en terrororganisation”.

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, kallar rättegången för ”politisk” och fördömer domarna.

– Det handlar om politisk despotism och inte om rättvisa. Domen har visar, med all tydlighet, att det inte längre går att beskriva Turkiet som en rättsstat, säger han i en kommentar.

Enligt Aftonbladet jobbade många av de nu dömda på nedlagda tidningen Zaman, som stod Gülenrörelsen nära tills den togs över av turkiska myndigheter några månader före kuppförsöket.

Committee to Protect Journalists protesterar mot domarna som man kallar ”en skam för Turkiets rättssystem”, och kräver att åtalen läggs ned vid överklagan.

Samtidigt rapporterar Reuters att turkiska åklagare i dag meddelat att det har utfärdats arresteringsordrar för 92 lärare och ytterligare 94 personer.

Taggar: Turkiet, pressfrihet

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies