21 journalister spårlöst försvunna i Mexiko

14 februari, 2018

De senaste 18 åren har 21 journalister försvunnit i Mexiko utan att polis har kunnat lösa fallen. Reportrar utan gränser fördömer nu det mexikanska rättsväsendet för dess oförmåga att lösa brotten.

För tio år sedan försvann den mexikanska kriminalreportern Mauricio Estrada Zamora. Den 12 februari 2008 lämnade han sin arbetsplats, den lokala tidningen La Opinión de Apatzingán, och har sedan dess inte synts till.

Hans bil återfanns med dörrarna öppna och ljuset på, och två dagar senare anklagade tidningsledningen en federal polisman som gick under namnet ”El Diablo” (djävulen) för att ha kidnappat Estrada. Tre veckor tidigare hade Estrada skrivit en artikel om polismannen. Utredningen är nu nedlagd och ”El Diablo” flyttades kort efter Estradas försvinnande till Mexiko City.

Mauricio Estrada Zamora är en av 21 journalister som försvunnit och inte återfunnits i Mexiko sedan år 2000. Reportrar utan gränser fördömer nu det mexikanska rättsväsendet.

”Med tolv journalister mördade sedan början av 2017, är det tydligt att Mexiko misslyckats med sitt uppdrag att skydda mediearbetare. Samtidigt tar de inte ansvar för brottsutredningar rörande försvunna journalister eller tillser att offrens familjer får tillräcklig kompensation. Den federala åklagarmyndigheten måste fördubbla sina insatser för att få fram konkreta svar på de frågor som finns om Mauricio Estrada Zamoras försvinnande och alla de andra fallen av försvunna journalister i Mexiko”, säger Emmanuel Colombié, chef för Reportrar utan gränser i Latinamerika.

I flera av fallen misstänks federala agenter ha varit inblandade, eftersom journalisterna som försvunnit bevakat lokal politik, korruption och allmänna säkerhetsfrågor.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies