Gå direkt till textinnehållet

21 journalister spårlöst försvunna i Mexiko

De senaste 18 åren har 21 journalister försvunnit i Mexiko utan att polis har kunnat lösa fallen. Reportrar utan gränser fördömer nu det mexikanska rättsväsendet för dess oförmåga att lösa brotten.

För tio år sedan försvann den mexikanska kriminalreportern Mauricio Estrada Zamora. Den 12 februari 2008 lämnade han sin arbetsplats, den lokala tidningen La Opinión de Apatzingán, och har sedan dess inte synts till.

Hans bil återfanns med dörrarna öppna och ljuset på, och två dagar senare anklagade tidningsledningen en federal polisman som gick under namnet ”El Diablo” (djävulen) för att ha kidnappat Estrada. Tre veckor tidigare hade Estrada skrivit en artikel om polismannen. Utredningen är nu nedlagd och ”El Diablo” flyttades kort efter Estradas försvinnande till Mexiko City.

Mauricio Estrada Zamora är en av 21 journalister som försvunnit och inte återfunnits i Mexiko sedan år 2000. Reportrar utan gränser fördömer nu det mexikanska rättsväsendet.

Annons Annons

”Med tolv journalister mördade sedan början av 2017, är det tydligt att Mexiko misslyckats med sitt uppdrag att skydda mediearbetare. Samtidigt tar de inte ansvar för brottsutredningar rörande försvunna journalister eller tillser att offrens familjer får tillräcklig kompensation. Den federala åklagarmyndigheten måste fördubbla sina insatser för att få fram konkreta svar på de frågor som finns om Mauricio Estrada Zamoras försvinnande och alla de andra fallen av försvunna journalister i Mexiko”, säger Emmanuel Colombié, chef för Reportrar utan gränser i Latinamerika.

I flera av fallen misstänks federala agenter ha varit inblandade, eftersom journalisterna som försvunnit bevakat lokal politik, korruption och allmänna säkerhetsfrågor.

Fler avsnitt
Fler videos