Gå direkt till textinnehållet

100 grävare till Hässleholm

100 grävande journalister i Hässleholm. Det hoppas Föreningen grävande journalister kunna uppbåda, i en manifestation för pressfriheten den 14 juni. – Vi kanske som kår för sällan gör den här typen av saker, går ut och manifesterar för pressfriheten. Det är dags nu, säger FGJs Terje Carlsson.

FGJ oroas över utvecklingen på Norra Skåne i Hässleholm. Därför arrangerar föreningen lördagen den 14 juni "Hundra grävare till Hässleholm" – en manifestation och en heldag med seminarier med fokus på hur journalister kan granska kommuner och lokalpolitiker.

FGJ hoppas kunna mobilisera 100 journalister från hela landet och flera namnkunniga grävare ska delta.

FGJs ordförande Terje Carlsson säger att arrangemanget känns "oerhört angeläget".

Annons Annons

– När rapporter kommer om att journalister hindras från att granska och att politiker lägger sig i, då måste vi agera. Det är också ett bra sätt för våra medlemmar att bli delaktiga och informera sig om det som hänt på Norra Skåne.

– Vi kanske som kår för sällan gör den här typen av saker, går ut och manifesterar för pressfriheten. Det är dags nu.

Tror du att ni kommer att få 100 grävare att ställa upp en försommarlördag?
– Vi har diskuterat det i styrelsen och pejlat av på våra redaktioner, där vi mött väldigt positiva reaktioner. Visst kan folk ha bokat in annat, men man får väl prioritera. Hässleholm ligger kommunikationsmässigt nära många svenska journalister. Det går till exempel ett tåg från Stockholm som är framme klockan 10 på förmiddagen. Vill man vara med och visa sitt stöd så kan man.

FGJ hoppas att också allmänheten i Hässleholm kommer, liksom alla inblandade parter i konflikten på Norra Skåne, som är "inbjudna med öppna armar". Och att grävarna välkomnas av kommunen.

– Det är lätt att snacka om pressfrihet.

Fler avsnitt
Fler videos