Gå direkt till textinnehållet

10 000 personer hotar skolka från TV-licensen

Assyriska riksförbundet med 10 000 medlemmar hotar att licensskolka om inte bevakningen av kristna assyrier i SR, SVT och UR blir bättre.

Assyriska riksförbundet med 10 000 medlemmar hotar att licensskolka om inte bevakningen av kristna assyrier i SR, SVT och UR blir bättre.

– Jag är bekymrad över att vi får många signaler på att vi inte är tillräckligt relevanta för olika invandrargrupper, säger Eva Hamilton, SVTs VD till Journalisten.

I ett upprop konstaterar Assyriska riksförbundet att över 22 000 assyriska hushåll betalar TV-avgift till Radiotjänst. Missnöjet är stort: ”Varför ska vi betala licenser när våra landsmän slaktas i Irak utan att SR och SVT bryr sig om att rapportera om det?”

– Vi uppmanar inte till lagbrott men vi ifrågasätter att vi ska betala TV-avgiften. Förföljelserna av kristna assyrier har blivit mycket värre efter Muhammedteckningarna och påvens uttalande om islam. Men om det rapporteras ingenting, varken i TV eller radio, säger riksförbundets ordförande Simon Barmano.

Enligt Simon Barmano handlar protesterna också om att assyrierna utmålas som ”en hop kvinnoförtryckande Sverige-hatare” i SRs och SVTs nyhetssändningar. Särskild kritik får Qolo, SR Internationals program på assyriska, främst för att utrikesbevakningen tagits bort. Enligt Anne Sseruwagi, chef för SR International, beror förändringen på att redaktionen har en ny policy – uppdraget är att berätta om Sverige, för dem som inte behärskar svenska.

– Vi sänder Qolo av särskilda skäl, som ett språkbevarande kulturstöd.

Anne Sseruwagi berättar att hon ofta får påstötningar från invandrargrupper som vill att redaktionen börjar med sändningar på deras språk.

– Men varken ekonomin eller sändningstiderna tillåter att alla får sina behov tillgodosedda.

Radiotjänst VD Lars Lindberg tycker att i stället för att använda TV-avgiften som ett påtryckningsmedel borde de missnöjda vända sig direkt till programbolagen för att få gehör för sin kritik.

Att ett enskilt förbund, med så många som 10 000 medlemmar, talar om licensskolk oroar SVTs VD Eva Hamilton:

– Vi kan inte anpassa vårt programutbud utifrån att olika grupper ställer krav på hur just deras intressen ska speglas.

Peter Örn, VD för SR, är däremot inte lika bekymrad:

– Min bild är att public service har en mycket stark förankring. Det speglas i betalningsviljan – 90 procent av hushållen betalar avgiften, som finansierar SR, SVT och UR, säger Peter Örn.

– Jag tycker att det är fel att säga att vi inte rapporterar om de kristna i Irak, men vi skulle kunna göra en bättre bevakning. De kristna hamnar oftast i skuggan av den enorma och väldigt brutala konflikten mellan sunni- och shiamuslimer i Irak, säger Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot.

Den här veckan ska Ekot i en serie inslag belysa situationen i Syrien för kristna och muslimska flyktingar från Irak. Även utrikesmagasinet Konflikt i P1 ska ha Irak som huvudtema.

– Det är frustrerande att vi inte kan vara i Bagdad och rapportera på plats utan av säkerhetsskäl är hänvisade till att bevaka situationen utanför landet, säger Ginna Lindberg.

ik@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos