”Behåll det fysiska presskortet för oss som vill ha det”

20 november, 2023

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Jag har varit medlem i Journalistförbundet sedan början av 1980-talet, hela mitt yrkesliv. Den enda synliga nytta jag haft av förbundet under den tiden är presskortet.

Just nu försörjer jag mig som timvikarie och har inte ens rätt till sjukersättning från arbetsgivaren. Det känns som om kollektivavtalen är skrivna för de lyckliga med fast tjänst i en svunnen tid. Samtidigt härjar åldersdiskrimeringen fritt bland rekryterarna även om de säger motsatsen.

Naturligtvis är det viktigt att stödja det kollegiala samarbetet i en fackförening men rent praktiskt är det enda jag personligen får ut av min medlemsavgift presskortet. Jag använder det väldigt sällan men det finns där vid behov. Ett sådant tillfälle uppstod för någon vecka sedan när jag skulle intervjua en patient i sjukvården.

Verksamhetschefen ville då att jag skulle legitimera mig med motiveringen att id-kraven blir allt tuffare i sjukvården. Hade samma verksamhetschef nöjt sig med ett digitalt presskort i mobilen? Det är sannolikt lika enkelt att fejka det som en swish-betalning.

Behåll det fysiska presskortet för oss som vill ha det, låt mig känna att jag också får ut något av medlemsavgiften.

A.J. Andersson
Stockholm

 

Läs övriga inlägg i debatten om presskort: 

Anders Hellbergs debattartikel:
”När man behöver ett presskort är det ett fysiskt man behöver”

Journalistförbundets svar: ”Vi vill göra presskortet mer tillgängligt”

Anders Hellbergs replik: ”Varför kan ni inte ge ett rakt svar på en konkret fråga?”

Journalistförbundets svar på Hellbergs replik: Det raka svaret: ”Inte ekonomiskt försvarbart”

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Eva af Geijerstam ons, 2023-11-22 15:55

Som medlem i SJF sen urminnes tider- och utan att vara utsänd till olika kritiska krigs- och oroshärdar - förstår jag inte heller beslutet att avskaffa det fysiska presskortet. Är ofta lika efterfrågat på utrikes resor som en fysisk passhandling. Allt annat är bara påhitt av den som aldrig behövt visa sitt presskort för festivalackrediteringar (i mitt fall) eller vid andra viktiga tillfällen. Förstår inte alls hänvisningen att det skulle vara en jämställdhetsåtgärd. Är det bra att alla medlemmar får det sämre? Och att det digitala skulle vara bättre i alla väder tyder på ännu sämre kunskap om villkoren därute!

Inlagt av Roger Schederin ons, 2023-11-22 18:49

Ett helt Vansinnigt Beslut !

Vi måste ta tillbaka de fysiska presskorten ! Varför ?
Vem tror på en digital bild i en telefon i dagens manipulerade samhälle ?

Sjf och fotograf-förbundet skyller på ökade kostnader .
För vem ? Vi medlemnar som Vill ha fysiska kort kommer att betala det priset det kostar.

Varför ska bara anställda på de stora mediahusen få ha fysiska presskort ???

Vi frilansare är tydligen inte värda att bry sig om för förbundet, föga förvånande det har faktiskt känts så hela mitt 30 åriga medlemskap, trots det har jag betalt skyhöga avgifter till förbund och ”servicebolaget” som varit en riktig rip off för oss som ej har ett stort mediahus i bakfickan.

Jag rekomenderar alla frilansare att säga upp sitt medlemskap, vi kommer aldrig få valuta för de feta fakturor som kommer allt för ofta.

Dessutom kommer vi nu ej få riktiga presskort som sällan behövs MEN när jag behövt det då hade inte nån accepterat en bild i en telefon, glöm det !

Förbundet borde läsa mycket tänkvärda inlägg på fejjan i journalistkretsar ta till er dessa åsikter och gör om och gör rätt !

Fotograf Rogge Schederin

Inlagt av Mikael Lundh fre, 2023-11-24 15:33

Jag har i vissa situationer jättestor nytta av det fysiska presskortet. Det får t ex poliser att backa flera steg så man får utrymme att göra sitt arbete, t ex filma ett tvångsomhändertagande. De digitala legitimationerna kommer aldrig ge samma effekt och utrymme att få utföra/slutöra arbetet i speciella situationer där journalistiken är väldigt viktig. Att ta bort dessa försvårar arbetet, är en byråkratisk lösning som kontorsmänniskor hittat på och något som allvarligt hämmar journalister på fältet.

Inlagt av Jonathan Newton mån, 2023-11-27 16:28

Man glömmer som alltid vad som händer när mobilen är urladdad. På fältet har den en tendens att bli just det, precis när det passar som sämst. I det läget kan ett fysiskt presskort betyda skillnaden mellan att kunna fortsätta göra sitt jobb och att inte kunna göra det.
Sorry, men gör om och gör rätt.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies