Thomas Sjöberg anmäler kungadokumentär till GRN – ”Kungen påstår att jag ljuger”

17 november, 2023

DEBATT Thomas Sjöberg, en av författarna till boken Den motvillige monarken, anser att SVT och flera andra medier bidrar till historieförfalskning.

I en debattartikel i Journalisten riktar Thomas Sjöberg hård kritik mot SVTs dokumentärserie Kungen och jag som är gjord av filmaren Karin af Klintberg.

I serien får kung Carl XVI Gustaf en fråga om boken Den motvillige monarken som Thomas Sjöberg gav ut tillsammans med Deanne Rauscher och Tove Meyer 2010 och som gav upphov till den så kallade ”kungaskandalen”. Kungen svarar att alltihop var ”påhitt”. Thomas Sjöberg har nu anmält serien till Granskningsnämnden eftersom kungen fått stå oemotsagd.

”Tyvärr är dokumentären ett i en rad exempel på det som nu pågår, och har pågått, de senaste åren. Det är ’Operation vittvättning’, en obehaglig revisionism som självaste public service nu deltar i”, skriver Thomas Sjöberg i debattartikeln.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lars Carpelan fre, 2023-11-17 15:03
I början av 70-talet jobbade jag som kriminalreporter i Stockholm. Jag fick ta del av åtskilliga historier om vår nuvarande kungs eskapader. De flesta var säkert illvilligt skvaller, men några var trovärdiga med källor som brukade vara sanningsenliga. Jag hävdar att allt förtegs pga bristande källor - och i vissa fall med hänsyn till Hovet. Alltså frivillig censur. Förekommer tydligen även idag.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies