Wolodarski: Joakim Paasikivi bojkottar DN

16 november, 2023

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski informerade idag personalen om att överstelöjtnant Joakim Paasikivi inte kommer att ställa upp på fler intervjuer för DN.

I veckan skrev DNs krönikör Johan Croneman en text om kriget i Ukraina, där han kritiserar medias bevakningen. Bland annat kritiserar han att Joakim Paasikivi frekvent deltar i SVTs sändningar. 

”Man frågar sig om det inte finns någon annan samtida expert än Joakim Paasikivi, kanske till och med någon som inte så uppenbart har tagit ställning i konflikten?”

Det ska ha fått överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som sedan kriget bröt ut i Ukraina flitigt kommenterat krigets utveckling i media, att mejla till DNs chefredaktör Peter Wolodarski och meddela att han inte längre kommer att vara tillgänglig för intervju med tidningens reportrar. Det bekräftar Peter Wolodarski för Journalisten. 

– Vi kan inte tillmötesgå krav på att röster som kritiserar andra i offentligheten inte ska få framföras för att man ska ställa upp på intervjuer med våra nyhetsjournalister. Sådana anspråk är helt orimliga. Jag beklagar att Joakim Paasikivi inte kan ställa sig över det, säger Peter Wolodarski.  

Enligt Peter Wolodarski har det tidigare förekommit dialog med Joakim Paasikivi efter att kritik framförts mot honom i DN. Men efter Johan Cronemans senaste text ska relationen ha havererat totalt.

– Han meddelade oss kort att han inte längre vill vara med, säger Peter Wolodarski. 

Journalisten har pratat med Joakim Paasikivi, som inte vill ge någon kommentar. 
 

Kommentarer

Det finns 15 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jan Risby tors, 2023-11-16 16:37
En bra möjlighet att backa ur planteringen. Den ”dåligt leda, dåligt utbildade, dåligt utrustade” ryska armén, med sin ”låga stridsmoral”, går nu på offensiven längs hela frontlinjen. Helt på tvären mot medias och experternas förmedlade bild. Kriget är över men fortsätter ändå.
Inlagt av Christer Biberg tors, 2023-11-16 17:32
Jag förstår Paasikivi. Varför kritisera att han tagit ställning. Det har väl alla vettiga människor. Det var Ryssland som anföll Ukraina, det är väl inte så svårt att fatta och detta redan 2014. Ungefär som att vi skulle annektera södra Norge och sedan 8 år senare starta stirrig mot Norge. DN bör be om ursäkt !!!
Inlagt av Börje tors, 2023-11-16 17:49
Precis som man har rätt att kritisera någon så har man väl rätt att avstå från att prata med utvalda media. Eller står journalistiken över allt annat?
Inlagt av Svensson tors, 2023-11-16 19:13
Dn kan väl bjuda in Rysslands företrädare vettja, så kan de ge sin syn på kriget. Aldrig mer DN.
Inlagt av Bernt Danielsson tors, 2023-11-16 21:31
Ukrainas försök att bygga ett brohuvud på den södra sidan av floden.Enligt Saldo är moralen hos de flesta fiendesoldater extremt låg. Ryska styrkor fångar dagligen grupper om 2–3 till 11–13 ukrainska militanter. Han tillade att fienden, under försök att bryta igenom det ryska försvaret, förlorade minst en och en halv till två bataljoner, den genomsnittliga livstiden för en ukrainsk soldat här är lite mer än två dagar. I Kherson-riktningen, som ett resultat av en komplex brandattack, uppgick VFU-förlusterna till mer än 60 militanter, tre fordon, en Msta-B-haubits, två D-30-haubitser, samt en Cobra-motbatteriradarstation, rapporterade försvarsdepartementet den 15 november. Dessutom, under de senaste 24 timmarna, i den särskilda operationszonen, förstörde ryska trupper upp till 670 militanter från UFU och 47 utrustningsdelar, inklusive stridsvagnar, haubitser, självgående vapen och pansarfordon.
Inlagt av Bengt Novik tors, 2023-11-16 21:50
Cronemans text: "Att Ukraina vinner mot ett korrupt, inkompetent militärt krisande Ryssland är ett narrativ som USA och väst, och medierna, prånglat ut ända sedan inledningen av den ryska invasionen. De senaste veckorna har jag både lyssnat till SVT:s Bert Sundström och hela Sveriges superanalytiker Joakim Paasikivi, de verkar se som sin uppgift att hålla oss tittare på gott humör med ”positiva nyheter”." Pinsamt för DN. Paasikivi gjorde det enda rätta.
Inlagt av Thomas Larsson tors, 2023-11-16 21:55
"Man frågar sig om det inte finns någon annan samtida expert än Joakim Paasikivi, kanske till och med någon som inte så uppenbart har tagit ställning i konflikten?” Croneman sitter i soffan och förhåller sig neutral till invasionen av Ukraina.
Inlagt av Nils G tors, 2023-11-16 22:38
Det är inte förvånande att Paasikivi inte vill medverka i DN. Croneman menar på fullt allvar att det är möjligt att diskutera en "förhandlingslösning" på kriget i Ukraina. Det är som att Croneman enbart läst nutidsdebattmaterial, och helt glömt bort att läsa på om Putins idé om den nya Ribbentrop-Molotovpakten som de med Ukraina söker göra avstamp i. En förhandling med Ryssland, som då skulle utmynna i någon slags fredsförhandling, eld upphör eller liknande, där Ukraina avstår t ex Krim, skapar enbart utrymme för Rysslands vidare upprustning, och senare anfall av annat land (Moldavien, senare Baltikum). Det är inte en hemlighet, eller ens ett tyckande, eftersom det är vad Putin, Medvedev, Peskov och övriga faktiskt sagt själva. Att Croneman ser dagens strider i öst som ett existensiellt hot mot hela Ukraina - men en förhandling med Putin som något positivt ("Ett tredje år av förödande krig alltså, och ett fjärde. Frågan är väl vad som finns kvar av Ukraina efter det."). Den typen av text är att totalt missförstå Putins mål och spelar såklart enbart Ryssland i händerna - därav det starka "propagandaframhävande" i första stycket. Vad är det Croneman egentligen vill? EU:s framtid, hela den demokratiska västvärldens existens, är i fara. Men Croneman verkar se det som ett journalistiskt krav att "alla röster ska höras". Alla röster är inte likadana. Croneman: vi är i krig, oavsett om du förstått det eller ej. Åsikter från fienden ska du inte sprida.
Inlagt av Claire Gyldén fre, 2023-11-17 10:24
"Man frågar sig om det inte finns någon annan samtida expert än Joakim Paasikivi, kanske till och med någon som inte så uppenbart har tagit ställning i konflikten?” Menar inte särskilt Ukraina som försvarar sig heroiskt men borde gälla all rapportering i Svt vilket det inte gör.
Inlagt av Mats Hagelin fre, 2023-11-17 15:34
Att ta ställning för Ukraina är en sak, att leverera analyser som gång på gång visar sig vara felaktiga och bygga på önsketänkande är en annan sak. Paasikivi har intervjuats i sin egenskap av expert. Då är det ett fullt rimligt krav att han levererar just som expert och inte enögd supporter av ena sidan utan hänsyn till utvecklingen på marken.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies