Joakim Lamotte döms för sju fall av grovt förtal

25 september, 2023

Hovrätten för Västra Sverige fastställer den fällande tingsrättsdomen mot debattören och journalisten Joakim Lamotte.

Som Journalisten rapporterat fälldes Joakim Lamotte i december för grovt förtal i Göteborgs tingsrätt. Lamotte döms för en serie Facebookinlägg han gjort om Tomas Åberg på organisationen Näthatsgranskaren.

Idag föll domen i hovrätten. Hovrätten bedömer att sju Facebook-publiceringar som Lamotte gjort innehållit uppgifter som utgör förtal. Bland annat påståenden om att målsäganden begått brott och benämningen ”fullblodsmytoman”.

Hovrätten dubblerar det skadestånd som Lamotte döms att betala, till 40 000 kronor. Rätten bedömer att brotten har ett straffvärde som motsvarar ett kortare fängelsestraff, men att påföljden ska stanna vid villkorlig dom och dagsböter.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies