P4 Dalarnas redaktion i Falun. FOTO: SR

Dagsböter för man som hotade köra över SR-journalister

25 november, 2022

En man i 65-årsåldern döms för olaga hot mot journalisterna på P4 Dalarna.

I oktober 2021 lämnade mannen ett röstmeddelande till redaktionen där han uppgav att om han skulle se någon av de anställda skulle han köra över dem.

I onsdags dömdes han av Falu tingsrätt till dagsböter för olaga hot.

”Han hotade att skada oss och skrämma oss till tystnad, det är inte okej”, säger Päivi Hjerp, kanalchef och ansvarig utgivare vid tillfället för hotet, till P4 Dalarna.

– Hot mot journalister har tyvärr blivit en del av vår verklighet även om det aldrig borde vara det. Därför är det viktigt att vi som medieföretag anmäler när det händer och det är bra att de rättskipande myndigheterna i detta fall agerat och att personen döms, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, i en kommentar.

Cilla Benkö menar också att den straffskärpning för hot mot journalister som förslås träda i kraft den 1 juli 2023 ”tyvärr är nödvändig”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies