Maria Sveland åtalas för fotografering inne i rättssal

25 november, 2022

Sveland förnekar att hon tagit bilden som hon publicerade på Instagram.

Journalisten berättade förra året att journalisten Maria Sveland misstänktes för brott mot fotoförbudet efter att hon publicerat ett foto taget från åhörarplats i en rättssal i Stockholms tingsrätt. Rättegången i maj 2021 rörde grovt förtal – en kvinna hade hösten 2018 uppgett på sin Facebooksida att hon utsatts för våldtäkt av en namngiven man, efter att han hade friats från våldtäktsanklagelsen.

På bilden som Sveland publicerade på sitt Instagramkonto syntes flera personer i rättssalen, inklusive den målsägande mannen. Det är han som polisanmält Sveland för att hon brutit fotoförbudet.

Sveland förnekar att hon tagit bilden och uppger i polisförhör att hon har hittat den på nätet.

På bilden som Sveland publicerade på Instagram reflekteras en klänning i skyddsglaset. Klänningen har samma mönster som en klänning Sveland haft på sig vilket framgår av andra Instagrambilder. Sveland säger i polisförhör att reflektionen inte säger något om vem som har tagit bilden.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies