Journalist får fängelse för ”anstiftan till hat mot armén”

23 november, 2022

Den myanmariska frilansjournalisten Ma Thuzar döms till två års straffarbete efter att ha suttit frihetsberövad i 15 månader.

Frilansjournalisten Ah Hla Lay Thuzar som skriver under pseudonymen Ma Thuzar har dömts till två års straffarbete av en domstol inne i det ökända Inseinfängelset där hon suttit sedan hon greps i september 2021.

Ma Thuzar döms för anstiftan till hat mot armén. Reportrar utan gränser (RSF) uppger att domen är ”fullständigt godtycklig” och ytterligare ett tecken på hur terrorn mot journalister har normaliserats av militärjuntan i Myanmar. RSF uppmanar till hårdare internationella sanktioner mot Myanmars styrande generaler.

Militärjuntan benådade förra veckan tusentals dömda personer, inklusive sex journalister, varav en är den japanske dokumentärfilmaren Toru Kubota som i oktober dömdes till tio års fängelse för att ha filmat en demonstration. Kubota ska ha lämnat Myanmar.

De fem benådade myanmariska journalisterna har inte fått sina domar upphävda och kan därför lätt fängslas igen när militären hittar på något skäl, menar RSF.

För närvarande är 61 journalister fängslade i Myanmar, vilket gör landet till världens näst största journalistfängelse, efter Kina. Myanmar ligger på plats 176 av 180 länder i RSF pressfrihetsindex.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies