Övre raden: Pham Doan Trang, Sevgil Musaieva (mitten), Niyaz Abdullah. Nedre raden: Galina Timsjenko och Abraham Jiménez Enoa.

De vinner CPJs pressfrihetspriser

21 november, 2022

Committee to Protect Journalists internationella pressfrihetspriser 2022 tilldelas en fängslad journalist och flera exiljournalister.

CPJs internationella pressfrihetspriser delades ut under en galamiddag i New York i torsdags.

Vinnarna är:

Abraham Jiménez Enoa, Kuba, frilansjournalist och medgrundare av det digitala magasinet El Estornudo, samt kolumnist i Washington Post och Gatopardo. 2020 greps Jiménez av polis som hotade honom och hans familj om han inte slutade skriva i Washington Post. 2021 flydde han till Spanien, där han nu bor i exil.

Niyaz Abdullah, irakiska Kurdistan, frilansjournalist som bland annat bevakar politik, korruption och mänskliga rättigheter för Radio Nawa, NRT och flera nyhetssajter. Hon har trakasserats och hotats av lokala myndigheter och polis och flydde 2021 till Frankrike.

Sevgil Musaieva, Ukraina, chefredaktör på Ukrainska Pravda, som belönas för sina insatser för att skydda sin personal och samtidigt rapportera om kriget. I juni 2022 mottog hon och flera kollegor dödshot efter att en granskning publicerats.

Pham Doan Trang, Vietnam, människorättsreporter och grundare av det oberoende juridikmagasinet Luat Khoa. Hon dömdes 2021 till nio års fängelse för sin kritiska rapportering.

Galina Timsjenko, chefredaktör för den oberoende ryska nyhetssajten Meduza erhåller CPJs specialpris Gwen Ifill Press Freedom Award. Timsjenko flydde från Ryssland till Lettland efter att ha fått sparken från nyhetssajten Lenta 2014 och blivit ersatt av en regimtrogen chefredaktör. Hon grundade tillsammans med flera andra exiljournalister Meduza med bas i Riga.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies