Johan W Eriksson.

De startade egen lokal kulturtidskrift

17 november, 2022

Den digitala kulturtidskriften Trakten vill fylla några av luckorna som dagstidningarnas kulturbevakning lämnar. "Vi känner ett starkt stöd från det lokala kulturlivet", säger ansvarige utgivaren Johan W Eriksson.

Journalisten har rapporterat om debatten i Hälsingland, där lokala kulturskapare är missnöjda över att de Bonnierägda lokaltidningarna inte längre har någon kulturredaktör – som fortsätter.

Hösten 2020 startade frilansskribenterna Johan W Eriksson och Axel Hellby den regionala kulturtidskriften Trakten, med bas i Flen. Trakten är inriktad på kultur, nöje och upplevelser i och omkring Sörmland.

Hittills har man gjort sex digitala nummer. Nummer 6 var Novellnumret, där redaktörerna och ett antal skribenter ”tog grepp om kortformatet i allmänhet och novellen i synnerhet”.

När de drog igång var det med konstaterandet att det lokala kulturlivet ofta har svårt att få medierna att bevaka.

– Inget ont om Katrineholms-Kurirens duktiga reportrar. Men det fanns ingenstans lokalt att få ut texter om kultur, då får man vända sig till smalare kulturtidskrifter. När jag började skriva fanns fortfarande Folket, och de nuvarande tidningarna i Sörmlands media hade olika ägare. Allt har krympt, det var länge sedan de köpte in frilansjobb om kultur, säger Johan W Eriksson.

Ambitionen är att vara en plattform om och för det lokala kulturlivet, och för noveller, essäer, ibland kritik. Arbetet sker mestadels ideellt, och arvodena är blygsamma i de fall de betalas ut.

– Vi säljer lite artiklar till veckotidningen Sörmlandsbygden. Och lokala kulturinstitutioner har börjat köpa annonser, vissa älskar att vi finns eftersom de ofta inte får dit lokala och regionala medier.

Johan W Eriksson menar att risken med en nedmonterad lokal kulturkritik – där argumentet från tidningsägare ofta hänvisar till låg läsning – är att publiken tappar impulsen att efterfråga kulturbevakning.

– Finns inte texterna att läsa kommer man tappa läsvanan.

Finns det inte en risk att ni hamnar för nära kulturlivet, att ni okritiskt applåderar det mesta?
– Det kan ligga något i det. Vi har inte så mycket ”riktig” kritik, utan mer av anmälningar och reportage av typen ”det här händer, det här upplevde jag”.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Erling tors, 2022-11-17 18:49
Mycket av kulturlivet drivs av passion. Är det fel att applådera sådana initiativ? Är det fel att bedriva en ambitiös och personlig upplysningsverksamhet om konst och kultur? Kanske är den traditionella kritikens hårda stil och ovilja att applådera och snarhet till att såga för att se till att kvaliteten och distansen upprätthålls på en professionell nivå inte ett vinnande koncept. Enligt cheferna är det ju ingen som vill läsa den. Att vara i ett sammanhang och att med varsam hand skapa sammanhang - ta vara på kraften i att mötas och skapa möten verkar funka bättre. Jag skriver inte särskilt annorlunda nu jämfört med när jag jobbade på nyhetsbyrå för kultur och nöje. Det kritiska materialet var svårt att sälja till lokaltidningar redan då år 2003.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies