Replik: ”Förstår SVT vilket hot klimatkrisen är?”

7 oktober, 2022

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT SVT Nyheters replikmin debattartikel börjar med ett fel. Jag har inte alls sagt att medierna är i maskopi med politikerna, det framgår om man läser debattartikeln lite noggrannare.

Det centrala budskapet i min debattartikel var att varken majoriteten av de politiska partierna eller majoriteten av media gör sitt jobb. De tar inte klimatkrisen på allvar.

SVTs replik ger intrycket att de själva inte förstår vilket allvarligt hot klimatkrisen är. De verkar tro att om de skulle förändra sin journalistik så att tittarna får samma bild av klimatförändringarna som de tusentals forskare bakom rapporterna från FNs klimatpanel, IPCC, har så skulle SVT bedriva larmjournalistik. Jag tycker att det låter som om de egentligen skäms för att de inte gör ett bättre jobb.

Att sätta in klimatnyheterna i ett större sammanhang är inte att driva teser, som SVT skriver. Det är att öka kvaliteten och seriositeten hos nyheterna. IPCCs rapporter är så nära sanningen vi någonsin kommer i klimatfrågan.

Men SVT har faktiskt en kanal där de bedriver en klimatjournalistik som sätter nyheterna i ett mycket tydligare sammanhang: ett nyhetsbrev som heter Klimatkrisen och går ut på e-post till de som råkat hitta nyhetsbrevet på SVT:s webbsida och klickat på prenumerera. Jag gissar att det når en mycket liten bråkdel av de tittare som dagligen följer Rapports sändningar.

Under sommaren gjorde SVTs nyhetsbrev dessutom ett uppehåll, precis när en lång rad av extrema väderhändelser inträffade: Europas värsta torka på 500 år, extrem värmebölja för 90 miljoner amerikaner, kraftigaste regnen i Qatar på årtionden, tre värmeböljor samma sommar i Portugal, den varmaste och längsta värmeböljan i Kina sedan mätningarna inleddes, den mest förödande och dödliga översvämningen i Kentucky någonsin.

Och extremvädret fortsätter under hösten: mest regn i Sydkoreas Seoul på 115 år, västra USAs värsta torka på 1200 år, Vietnams kraftigaste storm hittills, Floridas värsta storm någonsin.

Tänker SVT Nyheter kalla dessa händelser för vad de är, extremväder på grund av klimatförändringarna? Vågar de inte använda den formuleringen så kan de ringa en klimatforskare och fråga. Jag vet vad hen kommer att svara.

Skärpning SVT!

Niclas Köhler
journalist, kommunikatör och fil mag i systemekologi och växtfysiologi


Läs de båda tidigare inläggen här: 

Niclas Köhler: ”Journalisterna låter politikerna slippa undan klimatfrågan”

SVTs svar: Slarvig och ovetenskaplig mätning av SVTs klimatbevakning

 

 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Madeleine Hurd lör, 2022-10-08 15:08

Jag håller helt med skribenten. Det förfärar mig att svenska mainstream-medier ger så lite plats till klimatkrisen. Till skillnad mot The Guardian, en av världens mest respekterade tidningar. Snälla, det ÄR kris, även om politiker tycker det är alltför obekvämt att ta itu med den.

Inlagt av R mån, 2022-10-10 19:32

Hemma hos oss är vi mer rädda för att frysa och svälta framöver. Fryser man så är tankar på klimatuppvärmning långt borta.

Och oljekraftverket måste nog kopplas på även denna vinter iom att kärnkraften lagts ned.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies