Turkiska parlamentet röstar om ny lag som kriminaliserar spridandet av ”falsk information” 

7 oktober, 2022

Den här veckan röstar parlamentet i Turkiet för en lag som av lokala pressfrihetsgrupper beskrivs som “de tyngsta censurlagarna någonsin”, och helt kan komma att kväva journalistiken.

De två första delarna av 40 stycken i det nya lagförslaget är redan antagna, enligt ett pressmeddelande från journalistfederationen CPJ.

Partierna som kontrollerar majoriteten i parlamentet planerar att godkänna övriga delar redan den här veckan. Efter det tar det 15 dagar innan president Recep Tayyip Erdoğan förväntas godkänna lagförslaget. 

Den som döms enligt lagen kan få mellan ett till tre års fängelse om den blir verklighet. Enligt myndigheterna ska den skydda medborgarnas online-rättigheter medan man bekämpar ”desinformation och illegalt innehåll”. 

Förslaget innehåller också delar som tvingar sociala medier-jättar med över en miljon användare att öppna lokala kontor i landet, vilket skulle medföra att myndigheterna även kan åtala dem för brott. 

Representanter från journalistorganisationer i landet har protesterat mot lagförslaget utanför parlamentet i Ankara, iklädda svarta masker. CPJ fördömer också lagförslaget:

“Parlamentet är på väg att rösta igenom en farlig lag som, om den godkänns, kommer hindra pressfriheten och yttrandefriheten, inte bara för medierna utan för medborgare i hela samhället som har åsikter makten inte håller med om”, säger Gulnoza Said, CPJ’s Europa- och asienkoordinator i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies