Svenska publicister kräver att iranska journalister frisläpps

29 september, 2022

”Den iranska regimen bör genast släppa de gripna journalisterna fria och låta dem utföra sina arbeten.” Det skriver flera svenska publicister i en debattartikel i Aftonbladet och Expressen i dag.

Bland de sju namnen bakom artikeln finns Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg, Reportrar utan gränsers Erik Halkjaer samt Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet.

I debattartikeln listas namnen på minst 23 journalister som gripits under de senaste tio dagarna av landsomfattande protester i Iran. Efter att den iransk-kurdiska kvinnan Masha Amini hittats död i häktet har journalister rapporterat om protesterna.

”De är iranska journalister som gjort sitt jobb, men också utsatts för midnattsräder med insparkade dörrar, utomrättsliga rannsakningar och gripanden, brutala förhör och beslagtagen utrustning. Det må vara vardag i ett av världens absolut värsta länder för journalister, där det knappt råder någon pressfrihet överhuvudtaget. Men de är likt förbannat övergrepp på allt vad yttrandefrihet och allas rätt till information heter”, står det i artikeln.

Publicisterna betonar vikten av att lokala reportrar kan utföra sitt jobb när utländska medier lyser med sin frånvaro, internet släcks ned och telefonnätet blockeras. Avslutningsvis skriver debattörerna så här:

”Den iranska regimen bör genast släppa de gripna journalisterna fria och låta dem utföra sina arbeten. Det iranska folket, liksom omvärlden, har rätt att få veta vad som händer i landet.”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies