Gert Malmberg

26 september, 2022 | 77 år, från Onsala har avlidit.

Vi ville bli journalister och träffades på GP. Jag var 16 år och fanns redan på redaktionen, som mopedbud och springpojke. Gert var 17 och kom till idrottsredaktionen genom att hans godmodige och trivsamme pappa Sven var kompis med dynamiske redaktionschefen Sven Strömberg.

Där och då grundades en vänskap som stod sig utan störningar fram till att Gert somnade in. Vi förenades på idrottsredaktionen 1964, två ambitiösa tonåringar bland en stor grupp betydligt äldre och framför allt mera etablerade kolleger. Vi hade många idéer om vad som kunde förändras och löste problem mitt i natten när den nytryckta tidningen kommit ur tryckpressarna och jag körde Gert hem till Kaggeledsgatan efter gemensamma kvällstjänstgöringar, som ofta förlängdes för att vi hade så roligt.

1967 i Konserthallen på Liseberg upptäckte vi, utan att ha en aning om vad som väntade, ett nytt band som gjorde sin första konsert i Skandinavien, Mothers of Invention med Frank Zappa i spetsen. Han blev en favorit livet ut. Det var bara ett av många utslag av Gerts musikintresse, som yttrade sig på flera sätt. Bland annat den gång han och kollegan Åke Stolt gav sig ut på en obskyr spansk restaurang inför ett fotbolls-VM. Gert fick tag i en gitarr och sjöng ”Fritiof och Carmencita” så bra att de båda journalisterna bjöds in till ett bröllop i lokalen intill för att underhålla!

På idrottsredaktionen, där alla skrev med signatur, blev vi Gem och Cege. Vid sidan av spelade vi fotboll med andra journalister och idrottsprofiler ett par gånger i veckan. För Gert var det alltid allvar och han gav sig sällan, om inte GAIS-profilen Conny Aldorsson fanns på motståndarsidan.

GAIS var ett beroende hos Gert, det vet alla som träffade honom. West Ham var vi överens om.

Gert var orädd och nyfiken. När han sändes ut för att bevaka Ingemar Stenmark i den alpina världscupen väckte han uppseende genom att beskriva fjäsket och krypandet bland kolleger för den tystlåtne, heligförklarade, unga stjärnan. Betraktelsen fick plats på hela första sportsidan och många berörda kolleger skruvade på sig.

Han blev en av tidningens mest profilerade skribenter, inte minst genom att skriva om fyrar. Oftast på utflykter tillsammans med välkände tecknaren Ulf Sveningson skrev han om så många fyrar att de helt enkelt tog slut, så det blev fortsättning långt utanför landet, till exempel Gibraltar.

Ordförandeskapet i Göta Älvklubben var ett tecken på hans kärlek till vatten och hav.

Gert var ordförande i GP:s journalistklubb och engagerad även utanför tidningen. Han var ordförande i Västsvenska Journalisters stiftelse och Västra Journalistföreningens stiftelse, dessförinnan ordförande i Västra Journalistföreningen innan denna lades ner.

Han var berättigat stolt över att ha tagit initiativ till Mediedagen som sedan flera år arrangeras på Göteborgs universitet och röner stort intresse.

Med sin integritet och ärlighet hade Gert inte enbart vänner, men vi är oerhört många kolleger och personligt bekanta som tyngs just nu, alldeles för många för att alla namn ska få plats.

Cege Berglund

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies