”Både klimataktivister och klimatjournalister är måltavlor”

26 september, 2022

BOKMÄSSAN 2022 Hat, hot och våld mot journalister som bevakar klimat är ett växande arbetsmiljö- och demokratiproblem. Som riskerar att fortsätta öka, varnar Jennifer Clement, tidigare ordförande för Pen International.

Aftonbladetjournalisten Somar Al Naher modererade ett samtal om hoten mot klimatjournalister på Bokmässan på lördagen. Hon började med att teckna en bild av den just avslutade valrörelsen där valets stora vinnare, Sverigedemokraterna, utsett Miljöpartiet till sin huvudmotståndare.

Att högerpopulister på olika sätt angriper klimatpolitiker, -aktivister och -journalister är idag en global trend. Som DN Kulturs Kristofer Ahlström nyligen konstaterade har ödesfrågan om klimatet blivit en del av konflikten mellan konservativa och progressiva värderingar.

– Både aktivister och journalister är måltavlor för de organiserade trollfabrikerna, men även klimatforskare, konstaterade tidigare miljöministern Isabella Lövin (Mp) på Svenska Pens seminarium.

Lövin sade sig också vara oroad över trycket på public service, som enligt henne anklagas för Mp-sympatier så fort de rapporterar om klimatkrisen.

– De är så oroliga för sådana anklagelser att de ibland avstår från att rapportera, eller har en väldigt kritisk rapportering, menade Lövin.

Hon menade att politiker varit naiva kring de sociala mediejättarna, vars filterbubblor kraftigt spär på polariseringen i samhället.

– Vi som lagstiftare har varit okunniga om algoritmernas makt. Det är sent på planeten nu, både i fråga om klimatet och demokratin, menade Isabella Lövin.

Jennifer Clement pekade på mordet på den brittiska journalisten Dom Phillips i Amazonas i juni, och varnade för att hot och våld mot klimatjournalister kommer att öka.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Vera sön, 2022-09-25 14:15
Men snälla nån, det är väl ändå skillnad på aktivister och journalister?!? Eller vill journalister bli sammanblandade med de aktivister som nyligen hindrade en ambulans att komma fram i trafiken? Att public service diskuteras är bra! Public Service bekostas av offentliga medel och självklart ska verksamheten granskas, det vore väl värre om ingen brydde sig? Sedan är det i mitt tycke olyckligt att det uppstått så mycket nyord. Ordet klimat används på ett annat sätt än det tidigare gjort. Hur har alla dessa nyord uppstått undrar jag ofta! Skulle också vara bra få veta mer om dessa så kallade trollfabriker. Vad är sanning? Det har gått troll i begreppet trollfabriker, känns det som. Föredrar personligen journalistik utan så mycket epitet (och trams). Heder åt journalister som skriver sakligt utan en massa epitet hit och dit!
BOKMÄSSAN 2022

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies