Helena Giertta, Kurdo Baksi och Anders Q. Björkman i ett samtal om Gui Minhai på Bokmässan. FOTO: Hanna Lundquist

”Volvo, ut och kräv att Kina släpper Gui Minhai fri”

23 september, 2022

BOKMÄSSAN 2022 Svenska företag fortsätter att handla med Kina trots dess totala brist på yttrandefrihet. Vad skulle hända om näringslivet satte press på stormakten att släppa Gui Minhai?

Den tysta diplomatin har inte haft effekt för att få de svenska medborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai frisläppta av Eritrea och Kina. Det konstaterade Kurdo Baksi, Helena Giertta och Svenska Dagbladets Anders Q. Björkman i ett montersamtal på Bokmässan på fredagseftermiddagen.

Vilka nya vägar kan tas? Journalistens chefredaktör Helena Giertta lyfte att svenska företag kan börja sätta press på Kina:

– Volvo, ut och kräv att Kina släpper göteborgaren Gui Minhai fri!

Anders Q. Björkman sade att alla kan börja med att läsa Gui Minhais och Dawit Isaaks dikter, som finns översatta till svenska. Och samtidigt ta knivattackerade Salman Rushdies Satansverserna.

Kurdo Baksi lyfte att de svenska dagstidningarna har ställt upp på Gui Minhai och Dawit Isaak.

– Jag vill passa på och berätta att det idag är 21 år sedan Dawit Isaak frihetsberövades, när han satt och åt frukost med sin familj, sade Kurdo Baksi.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
BOKMÄSSAN 2022

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies