Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
23 september, 2022
BOKMÄSSAN 2022 Under den pågående Bokmässan i Göteborg debatteras de svenska samvetsfångarna Gui Minhai och Dawit Isaak flitigt. Bland annat menar Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson att det behövs mer samarbete för att få dem frisläppta. ”Sverige är ett lilleputtland, och det behövs mer samarbete inom EU för att sätta press på Eritrea och Kina”, säger hon.
Under fredagens seminarium ”Gör Sverige tillräckligt för Gui Minhai och Dawit Isaak?” diskuterade Karin Olsson tillsammans med författaren och journalisten Kurdo Baksi vad som gjorts och kan göras för de två svenskarna.
Journalisten Dawit Isaak har idag suttit fängslad i Eritrea i 21 år utan åtal, rättegång eller tillgång till advokat. Förläggaren Gui Minhai frihetsberövades av kinesisk säkerhetstjänst för sju år sedan.
– Eftersom de fortfarande är fängslade så har Sverige inte gjort tillräckligt. Men det finns sårbarheter även i de här nationerna som man kan utnyttja, sade Karin Olsson.
Den tysta diplomati som Sverige ägnat sig åt i båda fallen har inte fått Gui Minhai och Dawit Isaak frisläppta. Däremot lyckades Sverige få journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fria från fängelset i Etiopien.
– I Kina anser man att Gui Minhai är kines och Eritrea hävdar att Dawit Isaak är eritrean. Det är en avgörande skillnad mot fallet med Schibbye och Persson, menade Karin Olsson och Kurdo Baksi flikade in:
– Det har inte underlättat att både Gui och Isaak har invandrarbakgrund.
– Vi måste vara kreativa, fortsatte Kurdo Baksi. Jag tycker att vi borde ge båda två titeln kulturattaché och ge dem diplomatpass. Då skulle det vara svårt för regimerna att fortsätta hålla dem i fängelse.
Både Karin Olsson och Kurdo Baksi hoppas att EU ska ta nya krafttag för de två svenskarna. De hoppas även att den anmälan som bland andra Reportrar utan gränser gjort till FNs försvinnandekommitté ska tas upp av FN.
Kurdo Baksi inväntar den nya regeringen som han hoppas ska intensifiera arbetet.
– I fjol var det 20 år sedan Dawit Isaak greps. Förhoppningar tändes om att han skulle bli fri, men förhoppningar har väckts gång på gång, sade Karin Olsson.
Kurdo Baksi passade också på att tacka de medier som engagerat sig för Dawit Isaaks och Gui Minhais sak men påpekade också på motsatsen – att Sveriges Radio lagt ner Dawit Isaaks hemsida.
– Vi måste fortsätta vårt engagemang för det fria ordet, sade han.
QIA RINDEVALL
redaktionen@journalisten.se
Fotnot: Under fredagens Bokmässa uppmärksammas även Dawit Isaak och Gui Minhais fall i ett samtal mellan Anders Q Bjorkman, Kurdo Baksi och Helena Giertta.
26 september, 2022 |
Bokmässan 2022 drog drygt 82 000 besökare och 700 journalister till Göteborg.
FOTO: Helena Giertta
26 september, 2022 |
Författarparet Johannes Selåker och Pascal Engman har ett förflutet i kvällspressen, som de både hissar och dissar. I deras nya bok är den korrupta kvällstidningsreportern Vera huvudperson.
26 september, 2022 |
Hat, hot och våld mot journalister som bevakar klimat är ett växande arbetsmiljö- och demokratiproblem. Som riskerar att fortsätta öka, varnar Jennifer Clement, tidigare ordförande för Pen International.
1 kommentar
tilldelas Lars Vilks stipendium 2023.
blir ny kanalchef för P4 Sörmland.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies