Grävpodden ledde till frikännande av morddömd

21 september, 2022

Ett omfattande grävjobb av journalisten Sarah Koenig i podcasten Serial har lett till att Adnan Syed släppts ur fängelset. Domstolen anser att han blev felaktigt dömd för människorov, olaga frihetsberövande, rån och mord.

I måndags lämnade Adnan Syed fängelset som en fri man för första gången på 23 år, skriver Dagens Nyheter.

Som 17-åring fälldes han för mord på sin exflickvän och dömdes till livstids fängelse för människorov, olaga frihetsberövande, rån och mord samtidigt som hans försvarare anklagades för en rad misstag.

Syeds dom har överklagats 2003, 2010 och 2014, men fick då avslag. 2015 medgav domstolen prövningstillstånd efter att den grävande journalisten Sarah Koenig granskat fallet i den tolv avsnitt långa podcasten Serial. Podden nådde 40 miljoner nedladdningar när den kom ut och blev stilbildande för det framgångsrika formatet true crime-podcast.

Åklagarna har 30 dagar på sig att be om en ny rättegång eller lägga ner fallet. De har medgett att man under utredningens gång kunnat identifiera två andra misstänkta.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Gunnar Kugelberg ons, 2022-09-21 17:58
Det framgår inte i artikeln var i världen detta skedde.
Inlagt av Helena Giertta fre, 2022-10-07 10:41
Hej, detta gäller ett fall i USA. Borde förstås ha framgått, vi beklagar det.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies