SJ hotar att polisanmäla Affärsvärlden – efter metafor i krönika

8 juli, 2022

Tågbolaget SJ hotar att straffa krönikören Fredric Thunholms arbetsgivare i en kommande upphandling – och att polisanmäla Affärsvärlden, efter en krönika där Thunholm använt en metafor som fått SJ-chefer att se rött.

Fredric Thunholm som till vardags arbetar på kommunikationsbyrån Group M kritiserade för två veckor sedan tågbolaget SJ i en krönika i Affärsvärlden med rubriken: ”Den bästa reklamen för flyget är tåget”. I krönikan skriver han bland annat: ”[…] bolagiseringen av Statens Järnvägar respektive Banverket, i alla fall metaforiskt, skulle behöva brännas ned till grunden. Likt en fågel Fenix kunde sedan något bättre resa sig ur askan.”

Thunholm kritiserar bland annat SJs kommunikation med kunderna och skriver att han ”är emot våld av alla de slag” men att om någon skulle fråga honom om han ”hade lust att ta med en högaffel och några facklor för att tåga mot SJs huvudkontor, ja, då hade jag följt med”.

Nu kräver chefer på SJ att Group M ber om ursäkt och hotar att straffa kommunikationsbyrån i en kommande upphandling. Det rapporterar Affärsvärlden.

”Vi sitter nu och jobbar på vårt eget upphandlingsunderlag där vi skall se över vilka vi skall jobba med i er bransch framåt och ditt svar är rätt viktigt här”, skrev SJs försäljningschef Mats Almgren i ett mejl till Group Ms vd Martin Krona angående krönikan, enligt Affärsvärlden.

SJ-cheferna kräver att Group M ska ta avstånd från Thunholm och att ”han personligen skall få helt klart för sig av er hur ni ser på detta och att ert varumärke självklart påverkas av denna typ av artikel”.

Group Ms vd Martin Krona säger till Affärsvärlden att SJs agerande är ”ovärdigt” och att SJ måste följa Lagen om offentlig upphandling.

”Att kräva att vi censurerar eller straffar en kritiker som agerar journalistiskt, det är moraliskt förkastligt och förmodligen olagligt”, säger Martin Krona till Affärsvärlden.

Mats Almgren uppger för Affärsvärlden att SJ överväger att polisanmäla krönikan eftersom den innehåller ett ”hot där han tyckte att det var en jättebra idé att om någon tog lead på att bränna upp SJs huvudkontor så skulle han hänga på”.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jaan Ungerson fre, 2022-07-08 16:36
SJ borde i stället för att jaga krönikörer och straffa byråer ta sig en funderare över varför det plötsligt dyker upp en krönika med det innehållet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies