Storbritannien förbjuder Youtube att blockera nyhetsmedier

8 juli, 2022

En ny brittisk lag förhindrar Twitter, Facebook och Youtube att blockera eller gömma nyhetsartiklar och -videor innan publicisten fått möjlighet att bemöta påståenden om att man brutit mot plattformens regler.

Den nya lagen har tillkommit efter att Youtube förra året plötsligt blockerade den digitala radiostationen Talk Radio för att man brutit mot Youtubes publiceringsregler. Blockering hävdes efter tolv timmar.

Lagen innebär att stora teknikplattformar som Twitter, Facebook och Youtube vid ett misstänkt brott mot plattformens regelverk måste varsko upphovspersonen, och om denne vill överklaga måste man invänta ett beslut innan innehållet kan avpubliceras eller blockeras. Idag blockerar plattformarna innehåll omedelbart vid ett misstänkt regelbrott, och därefter får upphovspersonen överklaga beslutet.

Storbritanniens kulturminister Nadine Dorries säger till Guardian att demokratin är ”beroende av människors tillgång till högkvalitativ journalistik” och: ”Vi har sett hur teknikbolag godtyckligt tar bort legitimt journalistiskt innehåll helt utan transparens vilket allvarligt kan skada det offentliga samtalet. Dessa extra skydd kommer att förhindra att det sker.”

Även kommentarsfält kopplade till nyhetspubliceringar omfattas av den nya lagen.

Branschorganisationen News Media Association välkomnar den nya lagen, som de menar är ”nödvändig” för att skydda pressfriheten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies