Mats Svegfors och Jeanette Gustafsdotter.

Presstödet föreslås ersättas med behovsprövat redaktionsstöd

27 juni, 2022

Mediestödsutredningen föreslår redaktionsstöd till lokala och regionala medier och säger nej till tidskriftsstöd och nollmoms.

Mediestödsutredningen Ett hållbart mediestöd för hela landet som på måndagsförmiddagen överlämnades av utredaren Mats Svegfors till kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) föreslår att det nuvarande presstödet samt innovations- och utvecklingsstödet slopas och ersätts med ett redaktionsstöd som baseras på redaktionens storlek, inte på upplaga. Distributionsstödet blir kvar och ”vita fläckar”-stödet bakas in i det allmänna redaktionsstödet.

Utredningen föreslår inget särskilt tidskriftsstöd, och inte heller föreslås införande av nollmoms för nyhetsmedier, en fråga som TU drivit. Finansdepartementet har utrett nollmomsförslaget och menar att åtgärden skulle gynna de större tidningsföretagen framför de mindre, och att den inte skulle vara träffsäker.

Redaktionsstödet ska kunna gå till lokala och regionala nyhetsmedier som ”har behov av ekonomiskt stöd för den redaktionella verksamheten” och som har redaktionell personal motsvarande minst två årsarbetskrafter och stödgrundande kostnad på minst 750 000 kronor. Det största möjliga stödet är 15 miljoner kronor, men får inte överstiga tio procent av den stödgrundande kostnaden, för den del av kostnaden som överstiger 30 000 000 kronor och uppgår till högst 180 000 000 kronor.

Även nationella nyhetsmedier får möjlighet till stöd om de är ”av särskild vikt för mediemångfalden eller för grupper som är underförsörjda när det gäller journalistisk bevakning”.

Det nya stödsystemet införs 2024, men det nuvarande stödsystemet kommer att fasas ut under fem år, enligt förslaget.

Utredningen föreslår också en ”demokratiklausul”, som innebär att mediestöd bara får lämnas till allmänna nyhetsmedier som har en publicistisk verksamhet ”som inte står i strid med grunderna för det demokratiska styrelseskicket samt respekten för alla människors lika värde och den enskilda människans frihet, integritet och värdighet”.

Mats Svegfors uppgav under presskonferensen på måndagsförmiddagen att hans bedömning är att inget av de medier som idag får presstöd skulle kunna nekas det nya stödet med anledning av demokratiklausulen, men att det blir Myndigheten för press, radio och tv som kommer att avgöra från fall till fall.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Superbilligt! tors, 2022-06-30 06:31
Momsen är väl ändå väldigt låg redan, runt 6 procent. Jag tror inte det gör så stor skillnad annat än på marginalen lite grann. Grundproblemet är nog att folk blivit vana vid att få tag på gratis innehåll på internet samt att en del av de annonspengar som förut fanns att få nu betalas direkt till sociala medier-företag. En del amerikanska sajter verkar "lösa" det genom artiklar med köplänkar där redaktionen styr över innehållet men sajten får provision på allt som säljs. Gränsen mellan reklam och redaktionellt innehåll blir lite suddig när man gör det. Men det ger intäkter. Bäst vore väl om folk kunde sluta använda sociala medier så mycket. Sociala medier verkar både göra folk dumma, mindre källkritiska och mer otrevliga samt att reklampengar som kunde gått till medier istället går till teknikjättarna.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies