Kräver att regeringen agerar för Assange

22 juni, 2022

Den svenska regeringen och EU måste framföra formella protester för att försöka hindra Storbritannien att utlämna Julian Assange till USA, kräver fem yttrandefrihetsorganisationer.

I en debattartikel i DN Kultur skriver ordförandena för Svenska Pen, Reportrar utan gränser, Journalistförbundet, Publicistklubben och Sveriges författarförbund att Wikileaksgrundaren Julian Assange inte bör lämnas ut till USA.

”En utlämning, och fällande dom, innebär att mer eller mindre hemliga dokument från den amerikanska staten på ett helt nytt sätt blir farliga att hantera och publicera för visselblåsare, journalister och nyhetsorganisationer utanför USA. Det påverkar nyhetsarbetet över hela världen. Utlämningen kan inte betraktas som enbart en brittisk fråga. Och rättegången inte som en inre amerikansk angelägenhet”, skriver Jesper Bengtsson, Erik Halkjaer, Ulrika Hyllert, Robert Aschberg och Grethe Rottböll.

De uppmanar Sveriges regering och EU att agera i frågan:

”Det finns fortfarande en liten chans att ett överklagande av regeringsbeslutet kan lyckas. Men då krävs ett internationellt engagemang.”

Det var i fredags 17 juni som den brittiska inrikesministern meddelade att hon godkänner att Julian Assange får lämnas ut till USA, där han riskerar ett långt fängelsestraff, efter att Storbritanniens Högsta domstol tidigare beslutat om utlämning.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kerstin Ragab tors, 2022-06-23 20:50
Bra! Måtte världens journalister få Assange fri.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies