Filipp Bahktin, chefredaktör för Repost, och Peter Fellman, chefredaktör för Dagens industri och ordförande för AS News Bureau.

Bonnier startar tidning på ryska: ”Det behövs fler oberoende röster”

22 juni, 2022

Bonnier News och norska Amedia är två av aktörerna bakom Repost, en ny oberoende tidning som från Estland publicerar nyheter på ryska. Journalisterna på redaktionen i Tallinn har flytt Moskva och Sankt Petersburg. 

Under våren har stiftelsen News Media Insamlingsstiftelse bildats i Sverige, som bland annat Bonnier News och Amedia finansierar. I Estland har man grundat bolaget AS News Buraeu som just anställer ett tiotal ryska journalister som ska arbeta på tidningen, skriver Bonnier i ett pressmeddelande.

Chefredaktör för Repost blir Filipp Bahktin som tidigare har varit chefredaktör för Esquire i Ryssland.

”Bonnier News har sedan krigsutbrottet i februari donerat pengar och utrustning till medier i Ukraina. Nu står vi bakom Repost för att stötta oberoende journalistik i Ryssland, där Bonnier tidigare drev fyra olika tidningsprojekt innan de blev omöjliga på grund av Putin-regimens medielagar”, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News och ordförande för News Media Insamlingsstiftelse.

– Det här är en idé från våra medarbetare på affärstidningen Äripäev i Tallinn, som var den första titeln som Bonnier startade utomlands – faktiskt redan 1989, när Estland fortfarande var en del av Sovjetunionen. De fick information om att Bonnier News efter krigsutbrottet i februari skänkte pengar och utrustning till medier i Ukraina och ställde då frågan: vad gör vi för den oberoende journalistiken i Ryssland?, säger Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier, i en kommentar till Journalisten.

Thomas Mattsson berättar att det hela inte är okomplicerat. Det finns inga läsar- eller annonsintäkter och sajten kommer att blockeras av den ryska censurmyndigheten. Publiken inne i Ryssland kommer sannolikt bara att nå den via VPN-tjänster, Telegram och några sociala medier.

– Men: Repost måste göras, det behövs fler oberoende röster och vi försöker nå en yngre mer digital publik i Ryssland som lockas av visuell journalistik. Vi har stor respekt för Meduza, Novaja Gazeta och andra exilryska medier – men Repost vill vara något annat. Vi inser dock att det kommer att ta tid att etablera en ny aktör, menar Thomas Mattsson.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jan Mosander ons, 2022-06-22 16:20
Ett alldeles utmärkt initiativ!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies