”Arbetet i Frilans Riks styrelse fungerade inte”

21 juni, 2022

DEBATT De avhoppade styrelseledamöterna från Frilans Riks Aminata Grut och Michael Tapper ifrågasätter i sin debattreplik styrelsens ekonomiska redovisning av en konferens 2018 – och menar att styrelsearbetet inte fungerade.

I en debattreplik i Journalisten hävdar Aminata Grut och Michael Tapper, tidigare ledamöter i Frilans Riks styrelse, att redovisningen av utfallet från Nordic Freelance 2018 är felaktig. Konferensen drog in mer pengar och kostade mindre än vad ordförande Gert Lundstedt och kassör Hasse Hedström påstått, skriver de.

Grut och Tapper menar dock att deras viktigaste poäng med debattinlägget är att arbetet i styrelsen inte fungerade.

”Ordförande och kassör var de som i praktiken bestämde, utan öppna, transparenta diskussioner i styrelsen. Det blev särskilt tydligt när det skulle beslutas om hur Frilans Riks pengar skulle fördelas till exempelvis nordiskt samarbete och jämställdhetsarbete”, skriver de.

Fotnot: Repliken från Grut och Tapper ligger längst ned i debattartikeln.

 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av 9244dd5feb9e1ba... tis, 2022-06-21 16:53
Det är ett jätteproblem att styrelsemedlemmar sitter på dubbla stolar, där ideellt föreningsarbete blir en potentiell intäktskälla för frilansare. Naturligtvis kan inte SJF frilans olika styrelser med rent samvete betala ur timarvoden till styrelsemedlemmar, det är jävsförhållande, och riskerar att påverka verksamheten till att innehålla sånt som styrelsens medlemmar gillar att jobba med, nödvändigtvis inte till gagn för medlemmarna. Ett annat exempel är den pod som nästan ingen lyssnade på men som gjordes arvoderat. Föreställ er att vi i yrket skulle stöta på en förening som delar ut medlemmarnas pengar i arvoden till egen verksamhet, och själv fattar beslut om det eller låter närmaste styrelsekollegorna fatta dessa beslut. Jag tror vi skulle vända ut och in på den verksamheten? I värsta fall kalla det korrupt, men åtminstone högst olämpligt.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies