New York Times: Skottet som dödade Abu Akleh kom från israelisk militärkonvoj

21 juni, 2022

Totalt fem olika journalistiska granskningar av dödsskjutningen av journalisten Shireen Abu Akleh har nått samma slutsats.

New York Times granskning av videomaterial från dödsskjutningen av den palestinsk-amerikanska al-Jazira-journalisten Shireen Abu Akleh den 11 maj visar att skotten avfyrades från en plats där en israelisk militärkonvoj befann sig.

Tidigare har AP, CNN, Washington Post samt grävnätverket Bellingcat granskat fallet och kommit fram till att det troligen var en israelisk kula som dödade Abu Akleh. De granskningarna byggde dels på vittnesuppgifter, dels på videofilmer från händelsen.

Israelisk militär har uppgett att journalisten kan ha dödats av en palestinsk beväpnad person och att det inte har varit möjligt att avgöra varifrån skotten kom. Militären har också uppgett att om Abu Akleh träffats av en kula från en israelisk soldats vapen så berodde det på att soldaten skjutit mot en palestinsk beväpnad person. New York Times granskning visar dock att det inte fanns några beväpnade palestinier i närheten av Shireen Abu Akleh vid dödsskjutningen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies