Muratovs Nobelmedalj såld för rekordpris

21 juni, 2022

Den ryska journalisten och fredspristagaren Dmitri Muratovs Nobelmedalj såldes igår till rekordpriset 103,5 miljoner dollar. Pengarna ska gå till ukrainska barnfamiljer på flykt.

Dmitrij Muratov har tidigare uppgett för New York Times att beslutet att sälja Nobelmedaljen är en ”solidaritetshandling” med de 14 miljoner ukrainare som tvingats fly sitt land efter den ryska invasionen.

Igår såldes medaljen av Heritage Auctions i New York. Heritage Auctions har sålt flera Nobelmedaljer, bland annat Francis Cricks medalj, som inbringade summan 2,3 miljoner dollar 2013 och James Watson som fick rekordsumman 4,1 miljoner dollar år 2014.

Försäljningen av fredsprismedaljen sprängde alla tidigare rekord: en anonym köpare betalade hela 103,5 miljoner dollar, drygt en miljard svenska kronor, för den, rapporterar New York Times.

Pengarna ska gå till stöd för barn som flytt Ukraina, via en donation till FN-organet Unicef.

Dmitri Muratov tilldelades Nobels fredspris 2021 tillsammans med den filippinska journalisten Maria Ressa.

Muratovs tidning Novaja Gazeta tvingades i mars avbryta alla publiceringar på grund av den ryska censuren.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies