Palestinsk journalist skjuten till döds av israeliska styrkor

21 juni, 2022

Den palestinska journalisten Ghufran Harun Warasneh sköts till döds av israeliska styrkor den 1 juni. Hon är den andra kvinnliga palestinska journalisten som skjuts till döds på bara en månad.

Flera medier, som International press institute (IPI) och Reuters, berättar att Ghufran Harun Warasneh sköts till döds på Västbanken i närheten av en israelisk checkpoint, under ett uppdrag för en radiostation i Hebron.

IPI fördömer händelsen och uppmanar myndigheterna att noggrant utreda händelsen. Den israeliska armén skriver på Twitter att Ghufran Harun Warasneh höll i en kniv och försökte hugga mot en soldat. Palestinska tjänstemän slår tillbaka och menar att det handlar om en ren avrättning.

Bara timmar efter att hon dödades stormade israeliska styrkor hennes begravning, och ska där ha attackerat flera av de sörjande med chockgranater och tårgas.

”Det här är andra gången på bara en månad som en kvinnlig palestinsk journalist har blivit dödad”, säger IPI-direktören Amy Brouillette i en kommentar.

Läs mer:

Journalistförbundet anmäler Israel för krigsbrott

Politik, snarare än att värna om journalistisk frihet, bakom Journalistförbundets anmälan

AP-rapport: Troligen israelisk kula som dödade Abu Akleh
 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies