Fransk politiker kallade journalister ”idioter” – döms

14 januari, 2022

Den franska vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon döms till böter för att ha kallat public service-journalister som granskade hans kampanjorganisation för ”lögnare” och ”idioter”.

Le Monde rapporterar om domen mot Jean-Luc Mélenchon, som leder yttervänsterpartiet La France Insoumise. Hösten 2018 publicerade public service-kanalen France Infos grävredaktion en granskning av möjlig överfakturering vid Mélenchons presidentkampanj 2017.

Dagen efter slog Mélenchon ifrån sig anklagelserna i en video publicerad på Facebook. Han kallade journalisterna som granskat honom ”lögnare”, ”fuskare” och ”idioter”. ”Gör livet surt för dem varhelst ni kan”, uppmanade han sina anhängare.

En domstol i Paris dömer Mélenchon till 500 euro i böter, villkorligt, för att ha förolämpat och ärekränkt (France Infos moderföretag) Radio France. Han ska betala 3 000 euros i skadestånd till företaget.

Radio Frances advokat Sabrina Goldman välkomnar domen som ”ett mycket tillfredsställande beslut inte bara för Radio France utan för alla journalister”.

”Domen slår fast att Jean-Luc Mélenchon inte ostraffat kan uppmana till hat och befäster rätten till informationsfrihet”, sade Goldman enligt Le Figaro.

Jean-Luc Mélenchons advokat Mathieu Davy är i sin tur förvånad över domen som han menar slår hårt mot en politikers yttrandefrihet, och öppnar för att den kan komma att överklagas.

Jean-Luc Mélenchon är kandidat till presidentvalet i april 2022.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies