Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif. FOTO: Tor Johnsson

Journalistförbundet anklagas för att sprida propaganda

13 januari, 2022

DEBATT Inför medlemsomröstningen om det nya huvudavtalet senare i vår riktar fyra fackligt förtroendevalda journalister kritik mot Journalistförbundet för ”propaganda”.

I en debattartikel i Journalisten anklagas Journalistförbundet för att sprida ”propaganda” om fördelarna med det nya huvudavtalet. Undertecknarna är fyra fackligt förtroendevalda i Journalistförbundets arbetsplatsklubbar: Jenny Lindström (ETC), Truls Nilsson (HD), Janne Spångberg (Expressen) och Mia Tottmar (DN).

Bakgrunden är diskussioner som förts i Facebookgruppen SJFs fackliga frågor, där några klubbordförande hamnat i klinch med Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif. 

I debattartikeln frågar undertecknarna ”Vem är Johan Lif?” och ”Vem kan man lita på?”

De menar att förhandlingschefen ägnar sig åt att sälja in en positiv bild av det nya huvudavtalet, som medlemmarna ska rösta om i vår:

”Är Johan Lif ja-general eller objektiv tjänsteman betald med medlemmarnas avgifter? Vi menar att Journalistförbundet har en svår balansgång framför sig om man nu vill se en trovärdig och värdig medlemsomröstning senare i vår”, skriver de.

Johan Lif säger till Journalisten att han har försökt besvara frågor om avtalet.

– Jag publicerade ett inlägg i Facebookgruppen där jag redogjorde för en del av innehållet i det nya huvudavtalet, rörande avsättning av medel för vidareutbildning inom yrket. Jag försökte svara så sakligt som möjligt på frågor, och jag kände mig tvungen att bemöta ett antal felaktiga påståenden. Jag har svårt att se det som ”propaganda”. Den information som Journalistförbundet kommer att gå ut med inför medlemsomröstningen kommer naturligtvis att innehålla både information om omställningspaketet och om anställningsskyddsdelen, och sedan är det upp till medlemmarna att besluta, säger Johan Lif.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies