NJF: ”Oacceptabelt att polis pressar journalister att röja källor”

13 januari, 2022

Nordiska Journalistförbundet (NJF) som består av de fem nationella journalistförbunden i de nordiska länderna, kräver att de nordiska polismyndigheterna slutar förhöra journalister om påstådda läckor.

Uttalandet från NJF kommer dagarna efter att journalister från flera danska medier kallats till polisförhör i utredningen av chefen för Danmarks militära underrättelsetjänst Lars Findsen, som misstänks ha röjt statshemligheter.

NJF skriver i uttalandet:

”NJF, Nordic Journalists Federation, uttrycker stor oro för den tendens som vi har sett i flera nordiska länder: Att polisen förhör journalister i ärenden om påstådda läckor från underrättelsetjänster i respektive land. I några fall har journalister till och med anklagats för att ha hjälpt till med dessa läckor.

Det här sker trots att journalister givetvis inte kan och inte kommer att nämna källor eller vad de diskuterar med källor. Detta faktum bör vara väl känt för såväl polisen som för underrättelsetjänsten.

Underrättelsetjänsternas interna arbete är en fråga av allmänt intresse, och som sådan en legitim fråga att bevaka journalistiskt.

NJFs styrelse finner att detta beteende från polis och underrättelsetjänst kan tolkas som försök att sätta press på journalister och media att avstå från att rapportera om viktiga frågor som rör underrättelsetjänsten.”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies