Majoritet tror att journalisters värderingar påverkar rapporteringen

12 januari, 2022

En enkätundersökning visar att sex av tio röstberättigade svenskar tror att nyhetsförmedlingen i stor utsträckning påverkas av journalistens egna värderingar och politiska uppfattningar.

Ipsos undersökning på uppdrag av Dagens Nyheter visar också att väljare som sympatiserar med SD, KD eller M oftare anser att rapporteringen är påverkad i stor utsträckning.

”Det finns säkerligen en diskrepans mellan journalistskråets syn på sig själva, och nyhetskonsumenternas syn på nyhetsförmedlingen. Min bild är att journalister i allmänhet ser sig själva som professionella och förmögna att separera sina egna åsikter från den rapportering de ägnar sig åt”, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Undersökningen visar också att en majoritet av de svarande håller med om påståendet: ”Jag litar mer på journalister som behåller sina egna värderingar och politiska åsikter för sig själva.”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies